Direct naar artikelinhoud

Canola van schlemiel tot ritwinnaar

Niets smaakt zo zoet als revanche. Vraag dat maar aan Marco Canola. De renner van Bardiani won tot zijn eigen verbazing de dertiende rit in de Giro d'Italia. Hij was de snelste in een spurt met drie. Canola genoot met volle teugen van zijn overwinning, de aandacht, de champagne en de kussen van de bloemenmeisjes.

Wat een contrast met de dag voordien. Na de tijdrit van donderdag wist Canola niet waar kruipen, zo beschaamd was hij. Niet zozeer om zijn 95ste plaats, op 7 minuten en 9 seconden van ritwinnaar Uran, maar wel omdat hij daarbij ingehaald werd door drie renners die na hem gestart waren. U begrijpt hoe blij de jongeman uit Veneto gisteren was. "Dit is de mooiste dag in mijn carrière", vertelde hij. "Dit is echt een verrassing, want ik heb het al een paar dagen heel lastig. Ik ben echt moe, maar ik heb volgehouden. Dit is een zege op karakter."

Bij Lotto zat er eentje serieus te balen. Gert Dockx was oorspronkelijk mee met de goede vlucht, maar op 8 kilometer van de streep liet de Kempenaar zich verrassen toen Canola een versnelling plaatste.

"Het zag er lang naar uit dat het peloton ons zou terugpakken", aldus Canola. "Maar het leven heeft me geleerd dat je erin moet blijven geloven. Zo werkt het ook in het wielrennen."

Muren van sneeuw

Vorige week was er regen, gisteren hagel, volgende week volgt er sneeuw. De weergoden zijn de 97ste Giro niet gunstig gezind. Na de kletsnatte start in Noord-Ierland ging het peloton in rit 4 zelfs even in staking, nadat regen de wegen onberijdbaar had gemaakt. Gisteren zorgde hevige hagel voor ijzel op de weg.

Maar het strafste moet nog komen: dinsdag trekt het peloton over de hoogste toppen in deze Giro, de Gavia (2.618m) en de Stelvio (2.758m). En daar ligt metershoge sneeuw. De lokale overheid is al weken bezig om de wegen vrij te krijgen. Op sommige plaatsen zijn de sneeuwmuren vier meter hoog.