Groen opbod in Vlaams-Brabant

© ISOPIX

Groen én N-VA stellen vandaag in Halle hun plannen voor Vlaams-Brabant voor. Terwijl Groen alle energie uit hernieuwbare bronnen wil halen tegen 2050, plant Ben Weyts (N-VA) in één legislatuur één miljoen bomen extra.

evg

Biomassa, windmolens, zonnevelden en zonnepanelen moeten Vlaams-Brabant tegen 2050 energieneutraal maken, vindt Groen. De partij zet ook in op een transitie van het autoverkeer naar meer duurzaam transport. Dat hebben lijsttrekkers Jessika Soors (Kamer) en An Moerenhout (Vlaams Parlement) vanmorgen in Halle gezegd. De investeringen van 2 miljard euro in de Brusselse Ring moeten van Groen naar het openbaar vervoer en betere fietsinfrastructuur gaan.

In dezelfde gemeente hield N-VA een eigen kiesevenement. Minister van Mobiliteit Ben Weyts nam er het woord, en trok ook de groene kaart. ‘Een miljoen extra bomen voor de hele provincie moet de komende legislatuur de ambitie zijn’, zei de minister. De Vlaamse overheid moet zich hierbij in de eerste plaats concentreren op de aankoop van braakgronden die kunnen bebost worden en niet op bos aankopen want die leveren geen extra bomen op.’

Weyts herhaalde ook zijn pleidooi voor de creatie van een Vlaams Randfonds, om specifieke problemen waarmee de Vlaamse rand kampt te financieren.

Ook Groen wil overigens extra bomen in Vlaams-Brabant: 2.000 hectare extra bos en een groene long die het Meerdaalwoud, Heverleebos, Hallerbos en Zoniënwoud verbindt.