Direct naar artikelinhoud

Nieuwste gadgethype: je eten scannen

Nagaan hoe rijp een avocado is, hoeveel calorieën er in een maaltijd zitten, of wanneer de planten water nodig hebben. Het valt binnenkort allemaal af te lezen op je smartphone.

Maak kennis met Scio, de nieuwste hype in gadgetland die in staat is om alledaagse objecten te scannen aan de hand van hun moleculaire structuur.

Het Israëlische technologiebedrijf Consumer Physics lanceerde op 29 april een oproep op de crowdfunding-website Kickstarter om hun nieuwste project financieel te ondersteunen. Met succes: in minder dan 24 uur werd meer dan de benodigde 200.000 dollar opgehaald. De teller staat nu op ruim 450.000 dollar. Daardoor wordt het mogelijk om de Scio te lanceren, een scanner die ergens het midden houdt tussen een USB-stick en een zaklampje.

Het apparaatje leest de unieke moleculaire samenstelling van een object, zendt die informatie vervolgens naar een cloud, waarna de gebruiker binnen enkele seconden de informatie op het scherm van zijn smartphone te zien krijgt. In eerste instantie focust het bedrijf zich op het scannen van voedselproducten, medicijnen en planten.

"Smartphones geven ons informatie over waar te gaan eten, welke film we moeten zien, of hoe we van punt A naar punt B moeten geraken. Maar wanneer het gaat om de dingen waarmee we dagelijks in aanraking mee komen, staan we nog niet ver", zegt CEO Dror Sharon in het promofilmpje.

Soortgelijke moleculaire scanners worden al gebruikt in verschillende laboratoria, maar Consumer Physics is het eerste bedrijf dat de technologie voor iedereen toegankelijk wil maken. Het apparaat zou ook de aanzet kunnen geven voor een wereldwijde database, opgemaakt uit al de opgeslagen informatie van de gescande objecten. Zo'n database zou van onschatbare waarde kunnen zijn voor de medische sector en wetenschappelijk onderzoek in het algemeen, aldus de makers van de Scio.