Direct naar artikelinhoud

En op het einde wint...Kris Peeters

Dit keer zou CD&V niet meer eerste viool spelen in de Vlaamse regering. Wel de N-VA van Bart De Wever. Het is anders uitgedraaid. Twee maanden na de verkiezingen graait CD&V de belangrijkste topposten weg in de Vlaamse regering. 'Verliezer' Kris Peeters (CD&V) wordt allicht de nieuwe federale premier.

Weet u nog toen Kris Peeters zijn eigen ruiten ingooide? Nog voor de stembusslag wees de uittredende minister-president de post van een 'gewone' minister af. Voor hem geen schoonmoeder boven zich. In volle kiescampagne liet hij zich betrappen toen hij het premierschap bestempelde als een degradatie. In plaats van zijn partij naar de overwinning te loodsen, haalde hij bovendien een een erg matige verkiezingsuitslag. Zijn politieke carrière was nog niet begraven, maar zijn graf werd toch stilaan gedolven.

En kijk nu. Uitgerekend Kris Peeters mocht gisteren op bezoek bij koning Filip. Samen met MR-voorzitter Charles Michel mag hij een poging wagen om een Zweedse coalitie, of kamikazecoalitie, op de been te brengen. Zonder ongelukken volgt Peeters Elio Di Rupo (PS) op als federaal premier. Opnieuw Peeters I, maar dan op het federale niveau. Dit keer met N-VA, CD&V, Open Vld en MR.

Maar ook in de Vlaamse regering rijft CD&V de beste ministerposten binnen. Tegen alle verwachtingen in krijgen de christendemocraten zowel de ministerportefeuille van Welzijn als Onderwijs. Op de minister-president na zijn dat de twee belangrijkste posten in Vlaanderen. Jo Vandeurzen blijft minister van Welzijn, Hilde Crevits stapt over naar Onderwijs. Joke Schauvliege krijgt met Leefmilieu, Ruimtelijke Ordening en Landbouw een derde belangrijke bevoegdheid.

Voorzitter Wouter Beke laat Open Vld met tegenzin toe tot de Vlaamse regering, maar heeft zich daar wel rijkelijk voor laten betalen. De posten van CD&V zijn goed voor 80 procent van het Vlaamse budget. Geen wonder dat op het hoofdkwartier in de Wetstraat vermoeide, maar vooral blije gezichten te zien zijn. "Het is ongezien dat een partij Welzijn én Onderwijs binnenhaalt, zeker als je niet eens de grootste partij bent", zegt een CD&V-topper.

Beke stond onder zware druk om maatschappelijke bevoegdheden binnen te halen. Enerzijds zijn Onderwijs en Welzijn de uitgelezen portefeuilles om de zuilen van de partij te bedienen. Anderzijds moeten ACW-politici Crevits en Vandeurzen (links) tegenwicht bieden aan de centrumrechtse partners van de coalitie. Een CD&V'er: "Wij zijn een centrumpartij, geen centrumrechtse partij. En dat blijft zo."

Bij N-VA klinkt hier en daar gemor over de afgestane bevoegdheden. Tegelijk heeft de partij Werk en Openbare Werken en Mobiliteit onder haar hoede, de derde en de vierde belangrijkste bevoegdheden op Vlaams niveau. N-VA levert ook de volgende minister-president: Geert Bourgeois.

Vandaag stellen de onderhandelaars hun regeerakkoord voor.