Direct naar artikelinhoud

Red Lions blijven foutloos op World League

Na het spektakelstuk tegen Australië speelden de Lions een versnelling lager tegen Frankrijk. De zege (3-0) kwam echter nooit in gevaar. Met een punt vandaag tegen Spanje eindigt België op de eerste plaats in de poule. In de kwartfinale wacht Ierland of India.

Pas in de zeventiende minuut van de tweede helft was de zege tegen Frankrijk, nummer zeventien op de wereldranglijst, een feit. Jérôme Truyens scoorde toen het tweede doelpunt voor de Lions. Loïck Luypaert had België in de achtste minuut, bij de eerste strafcorner, op voorsprong gebracht, maar daarna botsten de jongens van coach Lammers steevast op een Franse muur. In de allerlaatste minuut zorgde Tom Boon voor de 3-0-eindcijfers.

"Frankrijk is een stugge ploeg, dat ondervonden we ook al in mei in de tweede ronde van de World League, toen we slechts met 3-2 wonnen", zegt middenvelder Felix Denayer, die als student Economische Wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen meteen na dit toernooi examens moet afleggen. "Frankrijk rekent alleen op de counter. Het was dus aan ons om het spel te maken en op dat vlak hebben we nog wel wat te leren. We waren zaterdag niet scherp genoeg, want we wonnen slechts vijftig procent van de duels."

Veel talent

Brusselaar Jérôme Truyens, die het verlossende tweede doelpunt maakte, deelde de mening van Denayer. "De drie punten zijn binnen, veel meer valt er niet te vertellen. We speelden zeker geen schitterende match", aldus Truyens. "Voor Frankrijk zijn ontmoetingen tegen België altijd belangrijk. Ze stonden zeer stevig te verdedigen. Toch hadden we de wedstrijd veel eerder moeten beslissen."

Vanmiddag staan de Lions tegenover Spanje, dat zaterdag met 2-5 verloor van Australië. Een gelijkspel en de eerste plaats in de poule is een feit voor België.

"Spanje heeft individueel veel talent, maar vormt minder een collectief", zegt spits Tom Boon. "Door de financiële problemen in eigen land trainden ze de voorbije maanden amper samen. Ook in die wedstrijd willen wij voluit voor de drie punten gaan."

België bleef tot nu toe dus foutloos op deze World League, maar door de toernooiformule - alle landen gaan naar de kwartfinale - betekent dat niet zo veel. Pas woensdag staat de wedstrijd van alles of niets op de affiche.

"In het verleden profiteerden wij al eens van deze formule, nu doen wellicht andere landen hun voordeel", zegt Denayer. "We ontwijken in de kwartfinale al zeker de topper uit de andere poule. Voor mij maakt het verder niet uit tegen wie we woensdag staan. We staan scherp en hebben vertrouwen. Meer moet dat niet zijn."

Zoals de zaken er nu voorstaan speelt België de belangrijke kwartfinale tegen Ierland of India.