Direct naar artikelinhoud

De Wever verslikt zich in voetbal

Wat te mooi lijkt om waar te zijn, is het meestal ook. Als Antwerpen al een nieuwe voetbalploeg krijgt, zal die alleszins niet uit West-Vlaanderen overkomen. Bart De Wever (N-VA) blijft voorlopig met lege handen achter. 'Ik loop nu over de boulevard of broken dreams.' Ann Van den Broek

art De Wever (N-VA) had het al van horen zeggen, nu kan hij volmondig zelf getuigen: voetbal is misschien emotie, voor een burgemeester is het vaak bovenal miserie. "Ik sluit aan in de lange rij politici in deze stad die geprobeerd hebben om zich met de toekomst van het Antwerps voetbal bezig te houden", klonk het gistermiddag deemoedig op het stadhuis.

Voor de tweede keer in drie dagen tijd kon De Wever de pers bij elkaar roepen om tekst en uitleg te verschaffen bij alweer een hallucinante wending in de zoektocht naar een nieuwe Antwerpse topclub. Die zal niet uit West-Vlaanderen komen, staat wel vast nu duidelijk is dat SV Zulte Waregem-CEO Patrick Decuyper zijn hand serieus overspeeld heeft.

Tijdens een ontluisterende persconferentie lichtte een geëmotioneerde Oostendevoorzitter Yves Lejaeghere gisterochtend namelijk toe hoe Decuyper van plan was om KV Oostende te verkassen van de kust naar het Kiel. Decuyper heeft enkele maanden geleden immers met Lejaeghere onderhandeld dat hij alle aandelen van de Oostendse preses, 95 procent van het totaal, zou overnemen. Een geheime deal, waar in Oostende niemand van op de hoogte was.

Van die plannen komt nu niets meer in huis, na nog maar eens een perslek. Eerder deze week zag Decuyper zo zijn ambities om Zulte Waregem op het Kiel te laten spelen al genekt.

Gebroken dromen

Op het stadhuis hebben ze er stilaan genoeg van. De West-Vlaamse piste is in de hoofden van Bart De Wever en zijn investeerders op sterven na dood, de kans dat er toch nog iets positiefs voortvloeit uit de contacten met de zakenman wordt als uiterst miniem gezien.

Het laat zich raden dat Decuyper geen al te graag geziene gast meer is op het Schoon Verdiep. De Wever is gretig mee in zijn verhaal gestapt en het hele dossier is in het gezicht van de burgemeester ontploft. Al benadrukt De Wever zelf uitvoerig hoe klein zijn rol was.

"Mensen die suggereren dat ik het hele land heb afgestruind op zoek naar voetbalclubs en stamnummers moet ik teleurstellen. Ik ben nooit bezig geweest met het overbrengen van een voetbalclub naar Antwerpen." De Wever was naar eigen zeggen niet meer dan een gastheer, iemand die enkel mensen met ambitieuze plannen en dito portefeuilles bij elkaar heeft trachten te brengen.

En die nu, geeft hij ruiterlijk toe, in plaats van met een prestigeproject wellicht met lege handen achterblijft. "Waar we vandaag staan? Ik geloof nergens", aldus de burgemeester. "Ik ben ervan overtuigd dat alle betrokkenen de beste bedoelingen hadden. Maar ik loop nu wel over de boulevard of broken dreams."

Mars op stadhuis

De Wever heeft in twee weken tijd een stuk van zijn onaantastbaarheid verloren. Maandagavond, voor de gemeenteraad zal dat duidelijk blijken. De fanclubs van Royal Antwerp FC organiseren dan een grootse manifestatie onder de titel 'De Schande van 't Stad' en zullen met een duizendtal leden van de Groenplaats naar het stadhuis stappen en de gemeenteraadsleden hun pamflet bezorgen.

De hele saga stoot de supporters van Antwerp immens tegen de borst, ook al werden ze gisteravond nog uitgenodigd voor overleg. De Wever probeerde de aanhang van de Great Old anderhalf uur lang te overtuigen van zijn goede bedoelingen. De ontmoeting verliep naar verluidt sereen.

De Antwerpsupporters zijn niet de enigen met plannen, ook in Beerschot overwegen ze om zich maandag te laten zien.

En dan zijn er de ontevreden foorkramers nog. Zij zullen dan sowieso een delegatie richting Schoon Verdiep sturen. De foorkramers pikken het niet dat de stad het op een akkoordje gooide met de klagende buurtbewoners van de Gedempte Zuiderdokken om de Sinksenfoor daar weg te krijgen en eisen gehoord te worden voordat de gemeenteraad stemt over het akkoord.

Ontevreden partijen te over dus. En dat uitgerekend in twee van oudsher penibele dossiers waar niemand klaar in zag, maar De Wever hoopte enorm te gaan scoren. De Sinksenfoor leek in eerste instantie ook netjes afgehandeld en een mooie pluim op De Wevers hoed, tot vorige week uitlekte dat de klagers wel degelijk 45.000 euro ontvingen van de stad.

Zowel het bestuur als de klagers zelf beweerden dagen voordien nog bij hoog en bij laag dat er met het hele akkoord geen eurocent gemoeid was. Dan mag je je nog trachten verschuilen achter semantische discussies over wat wel en niet bedoeld is, als stad kom je daar niet zonder kleerscheuren uit.

Vuile handen

De hele voetbalheisa heeft nog een reeks extra winkelhaken gezet. Maar De Wever heeft wel overschot van gelijk wanneer hij zegt dat hij niet anders kon dan in het bad springen, dat het zijn plicht was als burgemeester om op zijn minst te proberen het Antwerpse voetbal een nieuwe toekomst te geven. "Je kunt niet besturen zonder je handen vuil te maken", luidt de boutade. Dat heeft de N-VA'er nu ondervonden.

Er is een kleine kans dat De Wever de opgelopen averij nog wat weet op te smukken. Daarvoor heeft hij nog welgeteld zes dagen de tijd. Op 1 juni wil de Voetbalbond van elke club weten waar ze komend seizoen hun matchen zullen afwerken. Dat zijn nog zes dagen om een nieuwe ploeg te vinden. Concrete gesprekken lopen er momenteel niet, verzekert men op het stadhuis. Maar als dit dossier al iets bewezen heeft, is dat niets uitgesloten is.