Direct naar artikelinhoud

Commissie keurt BAM-decreet goed ondanks forse kritiek

Ondanks zware kritiek van het Rekenhof keurden de meerderheidspartijen het nieuwe decreet over de Oosterweel- verbinding zonder veel omhaal goed in de commissie. Vooral de waarborg waartoe de Vlaamse regering zich verbindt, baart oppositiepartij Groen zorgen. "Dit dossier kan de allures en proporties van Dexia aannemen", voorspelt Vlaams parlementslid Dirk Peeters van Groen.

Het Rekenhof waarschuwt in haar advies dat de borgstelling 'een aanzienlijke toename van de gewaarborgde schuld van de Vlaamse overheid inhoudt. Zonder beperking lijkt de beoogde waarborg moeilijk beheersbaar'. Vlaams begrotingsminister Philippe Muyters (N-VA) repliceert daarop dat de Vlaamse regering de risico's van deze borgstelling al heeft ingeperkt. "Wij hebben de waarborg beperkt in de hoogte en in de tijd", klinkt het. "De waarborg zal niet langer gelden dan de duur van de concessie, die voor vijftig jaar geldt. De hoogte van de waarborg zal ook niet meer bedragen dan het bedrag dat op de markt geleend wordt. Wij wachten ook nog de formele goedkeuring van het Instituut voor Nationale Rekeningen (INR) af zodat dit effectief de Vlaamse begroting niet zal bezwaren."

Eerder plaatsten ook de Inspectie Financiën, de Raad van State en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) vraagtekens bij deze nieuwe constructie. Oppositiepartij Groen neemt dan ook geen genoegen met de uitleg van de Vlaamse regering. "De Vlaamse regering negeert niet alleen de negatieve adviezen en waarschuwingen, maar neemt met deze borgstelling ook enorme financiële risico's", zegt het groene parlementslid Dirk Peeters. "Dit bezwaart de borg met meer dan 3 miljard euro tot 2050. Blijkbaar heeft de Vlaamse regering nog steeds haar lesje niet geleerd."

Europa moet ook nog haar fiat geven aan het project. Bij de stemming van het nieuwe BAM-decreet voor de bouw van de Oosterweelverbinding onthield Open Vld zich. Groen, Vlaams Belang en Lijst Dedecker waren niet aanwezig.