Direct naar artikelinhoud

Topman Jo Cornu verlaat Mortselse beeldvormingsgroep in schoonheidOpnieuw wissel aan Agfatop

Jo Cornu doet een stap opzij bij de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert. De Fransman Christian Reinaudo, die sinds twee jaar de medische divisie leidt, volgt hem eind april op. Agfa-Gevaert heeft een sterk vierde kwartaal achter de rug door kostenbesparingen. ‘Agfa is opnieuw rendabel’, klinkt het in Mortsel.

MORTSELl Onder Jo Cornu is de schuldenberg van de beeldvormingsgroep drastisch verminderd en werden de vier afdelingen opnieuw rendabel. Het is nu aan zijn opvolger Christian Reinaudo om omzetgroei te realiseren.

Met een onverwachte jaarwinst van circa 6 miljoen euro over 2009 heeft Jo Cornu in schoonheid afscheid genomen van Agfa-Gevaert. Toen hij eind 2007 op 63-jarige leeftijd het roer overnam bij Agfa was al duidelijk dat Cornu een tussenpaus was. Agfa bevond zich in grote moeilijkheden. De jaren voordien stapelde zich in Mortsel een enorme schuldenberg op. Vooral de pensioenverplichtingen wogen loodzwaar. Agfa had slecht ingespeeld op de zilverprijs, de personeelskosten waren hoog en de strategie onduidelijk. Het bedrijf bevond zich volop in de transitie van een analoog bedrijf gebaseerd op filmproductie naar een IT-bedrijf. Het ene jaar klonk het dat Agfa als groep verder moest, in 2007 was het scenario een opdeling in drie afzonderlijke en beursgenoteerde bedrijven. Op de koop toe was er onenigheid binnen de raad van bestuur. Ludo Verhoeven trok in december 2007 de deur achter zich dicht.Cornu bleek de ideale man om orde op zaken te stellen. De man die carrière had gemaakt bij Alcatel maakte eerst korte metten met de constante druk van een nakende beursgang. “Wanneer je een huis hebt met een gat in het dak, is het ook niet de eerste prioriteit om naar een vastgoedmakelaar te lopen om het huis te verkopen, maar wel om het gat te herstellen”, zei hij daarover. Cornu herstelde dat gat erg grondig. In 2008 sneuvelden 528 arbeidsplaatsen, voornamelijk in België, en de bedienden leverden 10 procent loon in. 2008 eindigde 167 miljoen euro in het rood. In 2009 lieten de kostenbesparingen zich stilaan voelen. Geholpen door de lagere grondstoffenprijzen (vooral zilver) werd over het derde kwartaal van 2009 4 miljoen euro winst geboekt. In het vierde kwartaal werd dat 20 miljoen euro. Een belangrijke opdracht voor de nieuwe topman wordt het zoeken naar activiteiten om de dalende omzet van de filmproductie in Mortsel te vervangen. De 55-jarige Fransman Christian Reinaudo werd begin 2008 door Jo Cornu naar Mortsel gehaald als topman voor het toen nog kwakkelende Agfa Healthcare. Beiden komen uit de Alcatelstal. Bij Agfa-Gevaert kwam Reinaudo op een slagveld terecht. De kosten in de medische divisie, die ‘abnormaal’ hoog waren, kreeg hij fors omlaag. Ook het supercontract van 95 miljoen euro voor IT-systemen in 37 Parijse ziekenhuizen (de grootste deal in zijn soort in Europa) mag hij op zijn conto schrijven. Reinaudo blijft tijdelijk verantwoordelijk voor de medische divisie.