Direct naar artikelinhoud

Diamant is goud waard

In een goed jaar tijd is de prijs van diamant met ongeveer 45 procent gestegen. De Antwerpse diamantsector kent gouden tijden, met dank aan Chinese en Indiase bruidjes, die meer dan ooit échte bling bling aan hun vinger willen.

Vorig jaar kostte een vijfkaraats diamant van topkwaliteit ongeveer 345.000 euro. Vandaag loopt die prijs op tot meer dan 500.000 euro. Dat blijkt uit cijfers van marktwatchdog PolishedPrices. Ook de prijs van ruwe diamant ging met 41 procent omhoog. Cijfers die aantonen dat diamant het bijna net zo goed doet als goud. Dat legt de diamantsector geen windeieren in Antwerpen, 'the diamond capital of the world', dixit The Financial Times. Uit cijfers van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) blijkt dat de uitvoer van ruwe diamant in de eerste zeven maanden van dit jaar steeg met 44 procent. De export van geslepen stenen nam met eenderde toe.

Vooral Aziaten willen steeds vaker een diamant. "Door de groeiende economie in landen als China en India stijgt de vraag", zegt Caroline De Wolf van AWDC. "De rijke bovenlaag koopt nog meer dan vroeger en voor het eerst in de geschiedenis is een diamant haalbaar voor de middenklasse. Sinds januari merken we een enorme toename van de prijs". Vorig jaar steeg de vraag naar diamant vanuit China dan ook met 26 procent. De Indiase markt kende zelfs een groei van 37 procent.

's Werelds grootste diamantproducent De Beers schat dat vier op de tien Chinese bruiden in Peking, Shanghai en Guangzhou tegenwoordig een diamanten verlovingsring krijgen. In China zijn jaarlijks elf miljoen bruiden. De potentiële markt is quasi eindeloos.

De girl's best friends profiteren ook van de vorige crisis. "Na 2008 en 2009 bleek dat diamant de crisis niet alleen behoorlijk goed doorstaan had, maar ook dat de sector zich snel herpakte", legt De Wolf uit. "Diamanten hebben niet alleen een emotionele aantrekkingskracht. De waarde blijft altijd omdat er een schaarste is. Er worden niet elke maand nieuwe diamantmijnen ontdekt. Diamanten als belegging zijn een verstandige keuze gebleken." Door de sterke prijsstijgingen neemt de interesse in diamant als investeringsgoed inderdaad toe. Onder meer de Rapaport Group, een van 's werelds groots handelsnetwerken in diamant, komt met een investeringsfonds voor diamant.

Niet transparant

Ondanks de hoerastemming is het toch oppassen geblazen met beleggen in diamant. Analisten stellen dat, over enkele decennia bekeken, de waarde van diamant amper toegenomen is. Als de inflatie meegerekend wordt dan zitten de stenen momenteel nog steeds onder de piekprijzen van begin de jaren '80.

"Het is in tegenstelling tot goud absoluut geen transparante sector", meent ook grondstoffenexpert Boris Cukon. "Dat is de reden dat ik er mij altijd ver van gehouden heb. Het aanbod wordt zo goed als gemonopoliseerd door De Beers. Je ziet prijsstijgingen en -dalingen nooit aankomen. Bovendien weet je als leek ook niet wat je koopt. Goud heeft een stempel, daar ben je zeker van, maar wie garandeert mij dat ik een echte diamant koop? Als je wil profiteren van de stijgende prijzen zou ik eerder in aandelen van diamantmijnen investeren dan in de stenen zelf."