Direct naar artikelinhoud

Crystal Fighters spelen AB Box helemaal plat

Daar zijn ze dan: de profeten van de rave. Met een mix van Baskisch getinte folktronica, dubstep, punk, funk en vocale harmonieën vatten Crystal Fighters alle hypes van de voorbije vijf jaar samen. In de uitverkochte AB Box kon niemand blijven stilstaan.

Onze oorlellen trilden onverbiddelijk mee op de dikke bastonen die de band aankondigden alvorens ze als helden onthaald zouden worden. Vanaf dan was het dan ook verschrikkelijk moeilijk om stil te blijven staan.

Met 'Star of Love' bracht de Spaans-Britse band vorig jaar zijn debuut uit en hoewel dat al de perfecte soundtrack was om een hip strandfeestje mee op gang te trekken, bouwden Crystal Fighters de afgelopen maanden een livereputatie op die vaak vergezeld gaat van superlatieven als 'uniek' en 'onverbiddelijk dansbaar'.

'Geile dubstep en funky beats' kopte deze krant na hun optreden op Leffingeleuren afgelopen zomer en aan dat feest breidden ze een onweerstaanbaar vervolg in de AB Box. De drummer leek wel opgetrokken uit gewapend beton, het backingzangeresje deed in 'boenknummer' 'I Love London' even denken aan Anne Clark, de gitarist kwam het podium op met blote bast terwijl frontman Sebastian Pringle zich de intensiteit van een soort godvrezende zombie aanmat.

De beats gingen op in de mixtuur van Baskische folk, die nadrukkelijk doorsijpelde in de songs. Dat folky kantje ankerde zich rond het gebruik van de txalaparta: een houten slaginstrument dat mag doorgaan als een iets mattere versie van de Hawaïaanse steeldrum. Exotische ritmes te over, dus.

Kelly Family

Tussen dat exotisme, de roffelende bassen en de lekkere riffs vond Pringle nog een plaats voor zijn vaak onverstaanbare zang, wat van hem een soort dubstepsjamaan of profeet van de rave maakte bij songs als 'Solar System' of 'Xtatic Truth'. Bij 'Follow' werd dan weer de spaanse gitaar bovengehaald en heerste een Kelly Familysfeertje. Crystal Fighters zijn natuurlijk een bende hippietuig met hun zeepbellen, ballonnen en het veelvuldig getrommel op items die daar niet per se voor ontworpen zijn.

Eigenlijk maakten Crystal Fighters de plaat die MGMT had móéten maken en sleuren ze daar nog een stuk Vampire Weekend, Magnetic Man en Animal Collective bij. Een band die zowaar de afgelopen vijf jaar samenvat. De festivalorganisatoren weten meteen bij wie ze moeten aankloppen.