Direct naar artikelinhoud

Weyts: 'Terug naar af als uitspraak Oosterweel bevestigd wordt'

'Als de Raad van State het advies van de auditeurs over Oosterweel volgt, moeten we van nul herbeginnen.' Dat zei Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) in het Vlaams Parlement. Opvallend: ook de meerder-heid had kritiek op Weyts.

Als de Raad van State de auditeurs volgt, dreigt het Oosterweeldossier opnieuw jaren vertraging op te lopen. De auditeurs hebben fundamentele kritiek op de manier waarop het milieueffectenrapport (MER) van Oosterweel tot stand kwam. Ze stellen onder meer dat een alternatief voor de Oosterweelverbinding niet evenwaardig is onderzocht in de milieueffectenprocedure.

Oppositiepartijen Groen en sp.a dringen er bij minister Weyts op aan om de situatie aan te grijpen om in overleg met de actiegroepen tot een akkoord te komen. Maar de minister zou daarbij wel moeten stoppen met mordicus vast te houden aan het Oosterweeltracé.

'Open vizier'

"Ik ben met geen enkel tracé getrouwd", antwoordde minister Weyts. Maar volgens Weyts heeft studie na studie bewezen dat Oosterweel beter scoort dan de alternatieven. Daarom blijft het Oosterweeltracé voor hem het vertrekpunt, ook wanneer de Raad van State de auditeurs volgt. "Als dat gebeurt zullen we van nul moeten herbeginnen", sprak Weyts.

Opvallend was dat niet alleen oppositiepartijen Groen en sp.a kritiek hadden op die uitspraken van Weyts. Ook coalitiepartners CD&V en Open Vld lieten kritische geluiden horen. Zo riep CD&V-parlementslid Dirk De Kort de minister op te stoppen "met de spierballen te rollen" en werk te maken van een "onderhandelde oplossing". Ook Willem-Frederik Schiltz (Open Vld) vindt dat Weyts "met een open vizier" de dialoog met de actiegroepen moet aangaan en tot een overlegde oplossing moet komen. Hij deed ook een oproep om de opdracht van de overkappingsintendant Alexander D'Hooghe uit te breiden om hem ook de mogelijkheid te geven zich te buigen over de tracédiscussie.