Direct naar artikelinhoud

Vlaming blijft bang van de beurs

De Vlaming blijft aarzelen om te kiezen voor beleggingen. We weten nochtans al lang dat ons spaargeld door de lage rente amper nog iets opbrengt. Wie toch naar de beurs stapt, kiest vaak voor een eenvoudig beleggingsplan.

Het ene radiospotje na het andere probeert spaarders dezer dagen te overtuigen om de sprong naar een belegging te wagen, maar toch blijven heel wat Vlamingen met koudwatervrees zitten. Wie zijn angst voor de beurs dan toch overwint, kiest vaak voor een beleggingsplan. Met zo'n beleggingsplan zijn veel kleinere bedragen gemoeid, tot 3,5 keer lager dan bij een klassieke belegging. Veel klanten kiezen er ook voor omdat ze erg eenvoudig zijn. "Ideaal voor mensen die er te weinig van kennen en geen tijd hebben om de beste beleggingen uit te zoeken", klinkt het.

Bij KBC spreekt men van een stijging met 40 procent over het voorbije jaar, bij Axa Bank plakt men er een getal op: meer dan 3.000 nieuwe beleggingsplannen sinds de lancering in september. Bij Keytrade Bank loopt het aantal op tot 6.000 over het hele jaar 2016, of een aangroei met 50 procent.

"Het begint tot de spaarders door te dringen dat het geld op de spaarrekening leidt tot verlies aan koopkracht door de hoge inflatie", zegt Jos Stappers, beleggingsexpert bij Axa Bank. Al weigeren de bankiers te spreken van een echte stormloop. "Het gaat een werk van lange adem worden om de Belgen massaal aan het beleggen te krijgen."