Direct naar artikelinhoud

CD&V wil flexi-jobs niet uitbreiden

Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) pleit ervoor om het systeem ook bij slagers en bakkers in te voeren. CD&V ziet een uitbreiding van de flexi-jobs naar andere sectoren echter niet zitten.

De Backers voorganger Bart Tommelein (Open Vld) voerde eind 2015 de flexi-jobs in de horeca in. Wie minstens vier vijfde werkt, kan sindsdien onbelast en onbeperkt bijverdienen in de horeca. Er zijn nu zo'n 20.000 flexi-jobbers aan de slag. Het systeem is een groot succes, concludeert De Backer. En daarom wil hij het uitbreiden naar bakkers en slagers. Maar dat ziet coalitiepartner CD&V niet zitten.

Kamerlid Stefaan Vercamer: "De horeca is een specifieke sector, daar was nood aan meer flexibiliteit. Maar intussen zijn er zo veel andere mogelijkheden dat uitbreiding niet nodig is."

Hij verwijst naar het regeerakkoord. Daarin staat dat flexi-jobs in de horeca zullen worden ingevoerd, en voor andere sectoren moeten worden 'bestudeerd'. Maar daarvoor moeten de sociale partners het huidige systeem eerst evalueren, zegt CD&V. Ook het Grondwettelijk Hof zou nog roet in het eten kunnen strooien. Dat moet immers nog oordelen of flexi-jobs niet discriminerend zijn.

De suggestie dat flexi-jobs de tewerkstelling een boost geven, is volgens Vercamer onzin. "Flexi-jobs creëren geen enkele nieuwe job. Dat de werkgelegenheid in de horeca met 1 procent is toegenomen, is te danken aan de lastenverlagingen. We moeten meer reguliere tewerkstelling creëren, in plaats van steeds maar nieuwe uitzonderingsregimes uit te vinden."