Direct naar artikelinhoud

Meer jobs in gevaar bij verzekeraars

De kans is groot dat er nog jobs zullen sneuvelen in de verzekeringssector. Dat zegt econoom Koen Schoors naar aanleiding van het banenverlies bij verzekeraar AXA. 'De lage rente begint serieus pijn te doen.'

Charles Michel (MR) had zich de start van het politieke jaar anders voorgesteld. De premier kon tijdens de zomer uitpakken met het nieuws dat er nooit meer mensen aan de slag waren dan nu, maar in een week tijd is dat rooskleurige beeld aan diggelen geslagen. Daar gaan de jobs, jobs, jobs. Na de 2.200 banen bij Caterpillar in Gosselies schrapt nu ook verzekeraar AXA 650 functies.

De beslissing van AXA is in de eerste plaats een herstructurering. De verzekeraar trekt de kaart van de digitalisering en pompt de komende vijf jaar 200 miljoen euro in die transformatie. Een efficiëntere organisatie moet daarbij helpen. Want waarom betaal je personeel als de aangifte van een schadegeval gewoon via de smartphone kan? Los van de afslanking zal de rest van het personeel wellicht een loonsverlaging moeten slikken.

Zuurstof

Toch is er meer aan de hand, want AXA staat al langer onder druk. Het bedrijf biedt (levens)verzekeringen aan die op lange termijn een gegarandeerde minimumrente opleveren, maar kan die beloftes niet langer waarmaken omdat de huidige rente op de financiële markt veel lager ligt. Vandaar dat de spaarverzekering Crest20, met een oorspronkelijke rente van 4,75 procent, al werd herzien.

"Het probleem is simpel: verzekeraars halen zelf minder opbrengst uit hun activa, waardoor ze hun verplichtingen op lange termijn niet meer kunnen nakomen", zegt Koen Schoors, econoom aan de Universiteit Gent. "We zien nu de collateral damagevan het monetair beleid in Europa. Om deflatie tegen te gaan werd de rente verlaagd, waardoor de banken op korte termijn zuurstof kregen. Maar na vijf jaar begint die lage rente serieus pijn te doen."

Volgens Schoors zullen er vermoedelijk nog meer banen sneuvelen. "Alle verzekeringsbedrijven staan onder zware druk. Als de rente niet stijgt, dan moeten zij hun premies verhogen of kosten besparen. Vermoedelijk zullen daarbij nog meer mensen hun baan verliezen."

Stroomversnelling

Wereldwijd zijn er al langer zorgen over de lage rentes en de gevaren voor verzekeraars. Instellingen als het IMF en de Wereldbank waarschuwen dat zij steeds meer risico's nemen in hun zoektocht naar rendement. Uit het 'Global Financial Stability Report' van het IMF, dat de financiële risico's in de wereld analyseert, blijkt dat verzekeraars een ernstig gevaar vormen voor de economische stabiliteit.

Is AXA dan de eerste dominosteen? Hans Degryse, professor Financiën aan de KU Leuven, spreekt van een stroomversnelling in een gradueel proces. "Het aantal bank- en verzekeringskantoren daalt al een tijdje. De kans is groot dat andere verzekeraars nu het voorbeeld van AXA zullen volgen. Maar of dat even zichtbaar en structureel zal gebeuren, dat is onduidelijk."

Zichtbaar of niet, voor premier Michel is dit slecht nieuws. Toen hij vorig jaar een loonlastenverlaging aankondigde voor de werkgevers - hun bijdrage aan de RSZ daalde van 33 naar 25 procent - riep hij de werkgevers op om in ruil jobs te creëren. Donderdag geeft de premier samen met minister Kris Peeters (CD&V) in de Kamer uitleg bij de ontslagen bij Caterpillar.