Direct naar artikelinhoud

'Noordzee mag geen plastic soep worden'

"Onze Noordzee mag geen plastic soep worden. Dit plan is het startschot om te strijden tegen plastic en afval in onze zee", zegt staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open Vld) over zijn nieuw Actieplan Marien Zwerfvuil.

Wereldwijd drijven er in de zeeën en oceanen 13.000 stukken plastic per vierkante kilometer. De Noordzee is er 'beter' aan toe met gemiddeld 3.875 drijvende items per vierkante kilometer, waarvan 95,7 procent uit plastic bestaat.

"Marien afval en plastic brengt schade toe aan de fauna en flora van onze Noordzee en kan het marien ecosysteem langdurig aantasten. Bovendien kunnen dieren erin stikken of verstrengeld raken. Maar omdat vissen en schelpdieren het opeten, komt het ook in de voedselketen terecht", waarschuwt de staatssecretaris.

De Backer wil bedrijven zogenaamde 'blue deals' opstellen om plastics en microplastics terug te dringen. Dat laatste zijn plastic deeltjes die onder andere ontstaan door het afbrokkelen van grotere stukken plastic. Hij wil met de cosmeticasector, die veel microplastics gebruikt, een sectoraal akkoord afsluiten om het spul uit de cosmetica te verwijderen. Dat akkoord moet ook Europees opgevolgd worden."