Direct naar artikelinhoud

Benteke moet Reds aan goals helpen

Een concreet bod ligt er nog niet op tafel, maar na de FA Cup-finale van zaterdag wil Liverpool FC voluit gaan voor Christian Benteke (24). Zijn club, Aston Villa, hoopt 42,5 miljoen te vangen voor de spits. Daarmee zou hij de duurste Belg ooit worden.

De Belgische enclave op Anfield Road telt begin juli wellicht drie stuks: Simon Mignolet, Divock Origi, die terugkeert van zijn uitleenbeurt aan Lille, en wellicht ook Christian Benteke. Fenway Sports Group, de Amerikaanse eigenaar van Liverpool, plant een eerste bod na het weekend. Die investeringsmaatschappij wacht de FA Cup-finale van zaterdag tussen Arsenal en Aston Villa af alvorens het de onderhandelingen aanknoopt. De Rode Duivel moet de nieuwe aanvalsleider worden van 'The Reds'.

De scouts van Liverpool gaven Benteke de voorbije twee jaar goede rapporten mee en CEO Ian Ayre informeerde in december al een eerste keer naar zijn voorwaarden. Na diverse discussies binnen het transfercomité wordt onze landgenoot vooruitgeschoven als een van de toptargets.

Na een teleurstellend seizoen, waarin Liverpool na het vertrek van Luis Suárez nooit in de race was voor de titel, wil manager-onder-vuur Brendan Rodgers zijn voorlinie opfrissen met fysieke power en vuurkracht. Benteke combineert die twee aspecten. De elf doelpunten die Luikenaar in de laatste elf Premier League- matchen maakte, hebben die overtuiging nog versterkt.

Aflopend contract

Een makkelijke onderhandelingsronde met Aston Villa wordt het alvast niet. Door het mislopen van de Champions League heeft Liverpool geen onbeperkt budget, maar het hoopt Aston Villa toch te kunnen overtuigen met minstens 30 miljoen euro. De club uit Birmingham heeft echter een hoger bedrag in gedachten: het rekent op minstens 30 miljoen pond, omgerekend 42,5 miljoen euro.

De sportieve leiding zou Benteke graag houden, maar omdat hij nog maar twee jaar onder contract ligt, staat de club eigenlijk met de rug tegen de muur. Wil ze nog geld maken voor hem, zal het nu moeten gebeuren. Achter de schermen is Villa druk bezig met de opvolging van 'Big Ben'. Emmanuel Adebayor (Tottenham Hotspur) en Rickie Lambert (Liverpool) zijn namen die op de vergaderingen passeerden.

In de entourage van Benteke houden ze in afwachting van concrete onderhandelingen de lippen op mekaar. De speler gaf onlangs aan dat hij alle opties openhoudt tot na de FA Cup-finale, maar hij heeft de ambitie om het hogerop te proberen nooit weggestoken. In maart liet hij nog verstaan dat hij niet eeuwig tegen de degradatie wil blijven voetballen - Villa redde zich dit seizoen maar op het nippertje.

Duurder dan Hazard

Na drie jaar bij Aston Villa is hij rijp voor de stap. Benteke kan bij een kapitaalkrachtiger Liverpool minstens het dubbele van zijn huidige salaris gaan verdienden, tot 140.000 euro per week. Maar dat is niet het belangrijkste voor de Luikenaar met Congolese roots. Hij wil in een EK-jaar vooral zeker zijn van veel speelminuten.

Die zal hij bij Liverpool ongetwijfeld krijgen. De blessuregevoelige Daniel Sturridge staat nog minstens tot september aan de kant en Rodgers haalt straks de bezem door zijn kern: Lambert, Fabio Borini en floptransfer Mario Balotelli mogen andere oorden opzoeken. Benteke moet in de eerste plaats de Italiaan doen vergeten. Die andere Belgische spits, Origi, zal de concurrentie moeten aangaan met zijn landgenoot.

Mocht hij straks effectief 42,5 miljoen euro opleveren, dan wordt Benteke de duurste Belg aller tijden. Voorlopig delen Eden Hazard (van Lille naar Chelsea in 2012) en Axel Witsel (van Standard naar Zenit in 2012) die eer met 40 miljoen euro. Romelu Lukaku is de duurste Belgische aanvaller. Hij verhuisde vorige zomer voor 36 miljoen van Chelsea naar Everton.

Ook Racing Genk, de ex-club van Benteke, passeert bij een transfer langs de kassa. Bij de overgang in 2012 bedong de Limburgse club naar verluidt 15 procent op de meerwaarde bij doorverkoop. Mogelijk ontvangt Racing Genk, dat al 10 miljoen euro kreeg van Villa, straks dus tussen 3 en 4,8 miljoen.