Direct naar artikelinhoud

Etna spuwt slechts kleine rookpluim

Net als de andere grote rondes lijdt ook deze Giro d'Italia aan voorspelbaarheid. Dat Bob Jungels roze zou pakken, lag voor de hand. De felle tegenwind op de flanken van de Etna blies het gehoopte vuurwerk bij de favorieten snel uit.

De coup van Cagliari, QuickStep Floors kan er een hele eerste Giro-week zijn voordeel mee doen. Zondag was de fameuze waaier die de renners van Patrick Lefevere in de laatste tien kilometer opzetten goed voor ritwinst en de roze trui voor Fernando Gaviria. Gisteren op de vulkaan Etna kon Bob Jungels (24) als vanzelf de roze trui van zijn ploegmaat Gaviria overnemen. En hij hoefde er bij wijze van spreken geen klap voor te doen. Gewoon kalm blijven en in het wiel blijven zitten, zoals Jungels het zelf noemde.

Die coup van Cagliari leverde Jungels namelijk ook tien seconden tijdwinst op ten opzichte van zijn belangrijkste rivalen in het klassement. Als Jungels gisteren op de Etna maar netjes Nibali, Quintana en co. in de gaten hield, dan was het al lang goed.

Verbluffend landschap

Zo gebeurde. Wie op sportief spektakel hoopte, was eraan voor de moeite. Sommigen wilden wel iets ondernemen. Zoals Vincenzo Nibali, die vandaag naar zijn geboortestad Messina rijdt, en dat had hij graag in de roze trui gedaan. Het duurde tot 2,5 kilometer voor de top van de Etna voor de Siciliaan iets ondernam. En het duurde tot precies honderd meter verder, tot hij inzag dat zijn inspanning nergens toe leidde.

De Nederlander Tom Dumoulin, die wilde ook iets ondernemen. Hij zette aan op 1,3 kilometer voor de streep. Hij ging zelfs na minder dan honderd meter weer zitten. "Er stond veel te veel tegenwind", legde Dumoulin uit. "Zo kun je geen verschil maken. Dan is het beter om je krachten te sparen. Ik was goed, ik heb een speldenprik gegeven, maar ik had snel door dat ik niet veel kon uitrichten."

De fans moesten het dus doen met het verbluffende landschap van de vierde rit in de Giro. Eerst 55 kilometer langs de indrukwekkende noordelijke kust van Sicilië en dan doken de renners het hart van het Italiaanse eiland in om te finishen op de befaamde vulkaan. Zeventig kilometer voor de streep zag je hem al opdoemen. De Etna is niet voor gevoelige zielen. Niet als je een wielrenner bent en weet dat je straks naar boven moet.

Zo'n berg doet iets met je, zei Jungels. Het leek allemaal gemakkelijk, hoe hij het roze pakte, maar de werkelijkheid was volgens hem anders. "Als je aan de voet van de beklimming komt, gebeurt er iets raars met je hoofd. Je weet dat je zult afzien, dat er vol gas zal worden gekoerst, dat je van 25 graden in de vallei naar 12 graden op de berg gaat, en dat je zult moeten vechten voor je plek. Ik wist dat ik kalm moest blijven. En dat ben ik gebleven. Ik heb mijn doel voor ogen gehouden, dat ik de roze trui wou pakken. Ik wist niet of het kon, maar toen begon ploegleider Bramati in mijn oortje te schreeuwen dat ik de roze trui binnen bereik had. Dan wist ik dat het zou lukken."

Zondag nieuwe krachtmeting

Jungels is in deze Giro d'Italia de grote klassementshoop van Patrick Lefevere. Vorig jaar was de Luxemburger beste jongere. Dit jaar liggen er kansen in twee lange tijdritten, een discipline waarin Jungels specialist is. Lefevere heeft een hele ploeg rond de Luxemburger gebouwd.

"Vorig jaar had ik wit, nu draag ik roze. Mijn trui heeft weliswaar een andere kleur, maar mijn idee over de Giro is niet veranderd. Ik wil een goed klassement rijden. Dit moet een mijlpaal worden in mijn carrière. Maar ik ben een realist: er komen nog erg zware etappes. De negende rit, komende zondag met aankomst op Blockhaus, is de eerste. Nairo Quintana en andere klimmers die veel magerder zijn dan ik maken daar de beste kans." Jungels wil zijn huid duur verkopen. "In de twee lange tijdritten zal ik zo veel mogelijk tijd proberen terug te pakken."

Een goed klassement, wat is dat dan voor Jungels? Dat krijg je van de Luxemburger niet te horen. "Als ik in Milaan als zestiende arriveer en ik weet dat ik alles heb gegeven, zal ik tevreden zijn. Ik weet dat de kwaliteit van het deelnemersveld erg hoog ligt dit jaar, veel hoger dan in 2016. Maar zoals ik me nu voel, weet ik dat ik ver kan komen."