Direct naar artikelinhoud

WK halen of opkrassen

De tandem Dick Advocaat-Ruud Gullit moet Nederland naar het WK in Rusland loodsen. 'De tijd zal leren of we de juiste keuze gemaakt hebben', zegt technisch directeur Hans van Breukelen, die en passant uithaalde naar Henk ten Cate, ook kandidaat-bondscoach.

Sinds gisteren is het officieel: Dick Advocaat wordt de nieuwe bondscoach van Oranje. Opnieuw, het is zijn derde ambtstermijn. Hij krijgt samen met Ruud Gullit tot november om én een hechte ploeg te smeden én de kwalificatie voor het WK in Rusland veilig te stellen. Geen sinecure. Gebeurt dat niet, dan kan de Nederlandse Voetbalbond (KNVB) op zoek naar een nieuwe bondscoach.

"Ik ben blij dat ze de handschoen oppakken en dit willen doen", zegt Van Breukelen, man onder vuur. De ex-doelman krijgt veel kritiek op zijn functioneren binnen de Nederlandse voetbalbond. "De mensen in mijn omgeving hebben alle vertrouwen in mij", haalt hij de schouders op.

Kruisverhoor

Zijn keuze voor Advocaat is alleszins opvallend. Die verliet Oranje in augustus vorig jaar - toen hij assistent van Danny Blind zou worden - voor een avontuur bij Fenerbahçe in Turkije. "Het is niet het moment om sentimenteel te doen, de kwaliteiten staan voorop", zegt Van Breukelen. "Toen had hij een clausule in zijn contract dat hij kon vertrekken, die heeft hij nu niet.

"Gullit? Ik denk in koppeltjes. Zo wilde ik een extravert en een introvert persoon bij mekaar. Die zijn volgens mij complementair. Ik kwam uit bij Advocaat-Gullit en Ten Cate-Rutten. Toen Rutten geen zin had in een job als assistent, viel dat koppeltje voor mij weg."

Waarna Van Breukelen vraag na vraag moest beantwoorden over Henk ten Cate. Hij was dé topkandidaat om Blind op te volgen, de belofte zou hem zelfs gedaan zijn door de technisch directeur. Die ontkent. "Ik had goede gesprekken met hem, ook over wat anderen over hem vertelden. Maar ik ben blij dat hij niet de nieuwe bondscoach geworden is. Het is onbeschoft dat hij iemand liet meeluisteren tijdens een gesprek zonder dat met mij te bespreken." Ten Cate had tijdens een telefoongesprek met Van Breukelen een journalist van Voetbal International naast zich zitten. "Als ik zie dat onze gesprekken een dag later ergens te lezen zijn ..." Wat er ook van zij, amusant was het allemaal wel. Een kruisverhoor.

Momenteel is één ding nog onduidelijk: wanneer gaat Advocaat uiteindelijk aan de slag? Fenerbahçe speelt op 31 mei nog de Turkse bekerfinale en werkt een paar dagen later nog een competitiewedstrijd af tegen Adanaspor, terwijl Oranje op 31 mei oefent tegen Marokko en vooraf een trainingskamp in Nederland en Portugal gepland heeft. "We proberen om hem eerder hier te krijgen", besluit Van Breukelen. "Zolang blijft Fred Grim de bondscoach, in overleg met Advocaat en Gullit."

Negen juni volgt de eerste uitdaging voor de nieuwe bondscoach: een WK-kwalificatiematch tegen Luxemburg. Verliezen is geen optie en zal in principe niet gebeuren. Daarvoor is het klassenverschil te groot. Van Breukelen is nog even gerust. Tot november.