Direct naar artikelinhoud

Gestolen en mogelijk besmette lichaamsdelen ingeplant bij Britse patiënten

BRUSSEL l Tientallen Britse patiënten hebben beender- en weefselimplantaten gekregen gestolen van dode Amerikanen, meldt The Sunday Times. De lichaamsdelen werden niet goed gecontroleerd, en zijn mogelijk besmet ziekten als kanker, aids en hepatitis.

In zo'n twintig Britse ziekenhuizen werden in de loop van oktober 2005 77 beenderpreparaten ingeplant in de heupen en kaken van patiënten. Ze werden zonder de voorafgaandelijke toestemming van de overledenen verzameld bij Amerikaanse begrafenisondernemers door de firma Biomedical Tissue Services (BTS) uit New Jersey. Het bedrijf werd in het najaar van vorig jaar opgedoekt door de Amerikaanse Food and Drug Administration omdat het documenten vervalste die hen toegang verschaften tot de lijken bij begrafenisondernemers. Nu zullen directeur Michael Mastromarino en twee medewerkers aangeklaagd worden voor het werken met begrafenisondernemers die hen illegaal lichaamsdelen bezorgden. Mastromarino is een tandarts die zijn licentie verloor door een drugsverslaving.

Bovendien controleerde de firma de gestolen lichaamsdelen onvoldoende op ziekten. Vele lichaamsdelen konden tegengehouden worden na een onderzoek, maar voor 77 andere was het te laat. De patiënten zullen nu getest worden op ziekten als aids, hepatitis en syfilis. Volgens sommigen is het risico op besmetting klein omdat de beenderen gesteriliseerd werden voor er implantaten van gemaakt werden.

Mensen betalen voor beenderen of andere weefsels is verboden, maar er bestaan wel firma's die ze verzamelen, bewaren, bewerken en distribueren. Een schandaal omtrent organendiefstal in Groot-Brittannië zorgde voor beperkingen op de handel en een tekort aan Britse weefsels. Die komen nu vaker uit de Verenigde Staten. De Human Tissue Authority van de Britse overheid heeft geen zicht op de afkomst van beenderen en weefsels, of in welke hoeveelheid ze Groot-Brittannië binnenkomen, zegt The Sunday Times.

Een van de bestolen lichamen is dat van de Britse radio-omroeper Alistair Cooke, die 58 jaar lang vanuit de Verenigde Staten het programma Letter from America presenteerde voor BBC. Al eind vorig jaar berichtte de New York Daily News dat er een onderzoek liep over het feit dat zijn beenderen gestolen zouden zijn door een criminele organisatie. Cooke stierf in maart 2004 op 95-jarige leeftijd aan longkanker die zich in zijn beenderen had uitgezaaid. (SVB)