Direct naar artikelinhoud

‘Enorme boost’ voor alzheimeronderzoek

Een bundeling van internationaal onderzoek naar alzheimer heeft geleid tot de ontdekking van vijf nieuwe risicogenen die het ontstaan en de ontwikkeling van de ziekte mee veroorzaken. Specialiste Christine Van Broeckhoven voorspelt dat de ontdekking zal leiden tot een veel snellere opsporing van risicofactoren.

De doorbraak is het resultaat van een bundeling van vier grootschalige onderzoeken, twee Amerikaanse en twee Europese. In totaal werden zo de genen van meer dan 50.000 mensen met en zonder alzheimer geanalyseerd. De resultaten van al die analyses staan vandaag te lezen in het toonaangevende vakblad Nature Genetics en zijn volgens professor Van Broeckhoven, die met haar onderzoeksgroep (VIB-Universiteit Antwerpen) betrokken was bij een van de onderzoeken, van cruciaal belang voor de opsporing en - op langere termijn - de bestrijding van de ziekte.

“Door de krachten te bundelen hebben we ondertussen al vijf extra risicogenen ontdekt die van belang zijn bij de ontwikkeling van alzheimer”, zegt Van Broeckhoven. “Die ontdekkingen zijn in de eerste plaats belangrijk om het genetische risicoprofiel sneller te kunnen detecteren. Hoe sneller we dat profiel kennen, hoe sneller we kunnen starten met medicatie. Daarnaast is de ontdekking van nieuwe risicogenen belangrijk om ons een beeld te geven van de ontwikkeling van het biologische ziekteproces. Een beter inzicht zal ons helpen bij het vinden van nieuwe en efficiëntere medicatie.”

Samen sterk

Van Broeckhoven voorspelt dat er wellicht nog dit najaar gepubliceerd zal worden over de ontdekking van nog meer risicogenen die verantwoordelijk zijn voor de ziekte van Alzheimer. De stroomversnelling waarin het onderzoek terecht is gekomen heeft volgens haar alles te maken met een internationale bundeling van krachten.

“Het onderzoek naar alzheimer was zo complex geworden dat je als individuele onderzoeksgroep nog nauwelijks iets gedaan kreeg”, zegt Van Broeckhoven. “Sinds er internationaal wordt samengewerkt heeft het onderzoek een enorme boost gekregen. Het is zeker vijftien jaar geleden dat er nog zo’n grote doorbraak is geweest. Maar de weg is nog lang.”

De ziekte van Alzheimer is een hersenaandoening die leidt tot dementie. Patiënten zijn meestal ouder dan 65, al komt de ziekte ook voor bij jongere mensen. Ongeveer 6 procent van de 65-plussers krijgt ermee te maken. Bij 85-plussers loopt dat percentage op tot 25 procent. (JdP)