Direct naar artikelinhoud

S.pa is Bellens beu

John Crombez (sp.a), staatssecretaris voor Fraudebestrijding, eist 'spijkerharde en glasheldere' duidelijkheid over de vastgoedconstructies van Belgacombaas Didier Bellens. 'De best verdienende overheidswerknemer van dit land moet toch in staat zijn de juiste morele afwegingen te maken?'

De regering richt haar vergrootglas op de vastgoedconstructies van Didier Bellens, CEO van Belgacom. In deze krant stond afgelopen weekend dat Bellens een enorm kantoorgebouw in Brussel wil verkopen aan een vennootschap waarvan hij zelf bestuurder is. Het gaat om de StroBuilding aan de Lebeaustraat, op de hoek van de Zavel, midden in de hoofdstad. In het hoekpand werken 1.100 mensen.

"Als Bellens iets verkeerds gedaan heeft, is dat bijzonder lastig voor hem", zegt Crombez. "De aandeelhouders, en dus de regering, hebben recht op glasheldere en spijkerharde duidelijkheid. Vooral omdat het niet de eerste keer is dat Bellens het moeilijk heeft met ethische regels. De best verdienende overheidswerknemer van het land moet toch in staat zijn de juiste afwegingen te maken?"

Bellens is met deze constructie inderdaad niet aan zijn proefstuk toe. In de lente van 2011 werd hij officieel in verdenking gesteld van passieve corruptie bij de verkoop van een gebouw in Bergen. Dat gebouw zou ver onder de reële waarde verkocht zijn aan Edmée De Groeve, ooit vertrouwelinge van premier Elio Di Rupo (PS).

Crombez wil in de eerste plaats weten of het klopt dat Bellens met een rechtstreeks belangenconflict zit. "Heeft hij effectief een constructie opgezet waar hij persoonlijk voordeel mee doet en Belgacom de nadelen van ondervindt? Dat moet meteen onderzocht worden."

Limieten opzoeken

De auditcomités binnen Belgacom moeten de zaak van Crombez tot op het bot uitzoeken. "Bellens heeft er alle belang bij mee te werken. Zeker als er volgens hem niets aan de hand is." De regels aanpassen opdat dit soort constructies niet meer mogelijk zou zijn, lijkt Crombez zinloos. "Want men zal toch altijd de limieten opzoeken van wat juridisch mogelijk is."

Sp.a heeft duidelijk genoeg van de bochten van Bellens. Behalve aan zijn vastgoeddeals ergeren de socialisten zich aan het dedain dat Bellens tentoonspreidde over de aftopping van de lonen van overheidsmanagers. De CEO van Belgacom - met een loon van 2,1 miljoen euro bruto - deed de discussie over de toplonen af als 'het foute debat'.

"Hij toont weinig begrip en respect voor de beslissingen van de regering", zegt Crombez. "Bellens is zijn loon zodanig gewoon geworden dat hij nog moeilijk een andere mentaliteit kan tonen. Nochtans heeft hij daar even weinig over te zeggen als Dehaene, die een maximumloon van 290.000 euro voor een overheidsmanager 'ridicuul' vindt."

Bevoegd minister Jean-Pascal Labille (PS) laat weten dat de raad van bestuur tekst en uitleg moet krijgen over de vastgoeddeals van Bellens. "Die moet absoluut over alle elementen beschikken om de wettigheid van de akten te kunnen checken", klinkt het.

Kroonjuweel

Vandaag komt de nieuwe raad van bestuur voor het eerst samen onder leiding van Stefaan De Clerck (CD&V). Vraag is of hij een andere toon zal aanslaan dan zijn voorganger Michel Moll, een van de ingewijden van Bellens. De Clerck was niet bereikbaar voor commentaar.

Oppositiepartij N-VA gaat nog een stap verder dan de regering. Parlementslid Peter Dedecker (N-VA) vraagt een doorlichting door een externe organisatie zoals het Rekenhof. "Hoelang blijft de regering dit tolereren?", sneert hij.

"Het is onbegrijpelijk en ongehoord dat men de kop steevast in het zand steekt, terwijl het hier om een bedrijf gaat met 16.000 werknemers. Het zogenaamde kroonjuweel van de Belgische staat - en dus van de belastingbetaler - heeft nood aan een doorlichting."

Het mandaat van Bellens loopt tot maart 2015. Door de groeiende waslijst van affaires en wegsmeltende politieke steun is het onzeker of hij daar nog een volgende termijn aan zal kunnen plakken.