Direct naar artikelinhoud

De sportzomer van Vandeweghe

Hans Vandeweghe volgt na het EK voetbal en de Tour ook de Olympische Spelen in Rio

De meest opmerkelijke Spelen waar ik ooit bij was, waren de Aziatische Spelen in Bangkok 1998. Op een dag waarschuwden de kranten: 'Today, cool with a breeze, 30 degrees'. Celsius alstublieft. De baht was een frank waard, dus dat was makkelijk, en voor 60 frank, 1,5 euro, reed de taxi mij naar het sportcentrum 60 kilometer verder. De taximan bleef geduldig wachten voor nog eens 1 euro, om mij voor 1,5 euro terug te brengen. Voor 4 euro per dag had ik een eigen chauffeur. Aan de goede kant van de breuklijn went kolonialisme snel.

Naast mijn hotel waren twee olympische venues: sepak takraw en muay thai. Sepak takraw is een soort voetvolley met drie op een badmintonveld. Muay thai is thaiboksen en in de lokale versie kwam dat neer op elkaar verrot schoppen en slaan. Nooit zoveel bloed zien vloeien in sport als die ene avond, en die volstond. De Aziatische Spelen waar ik bij was, hadden 36 sporten voor 41 landen. De editie van 2010 in Guangzhou in China had 45 landen op bezoek voor 42 sporten en maar liefst 476 medaille-events. 9.000 atleten konden 1.500 medailles winnen.

Bijkomende ellende

Is het dat wat het Internationaal Olympisch Comité wil? Olympische Aziatische Spelen in Tokio over vier jaar? In een onwaarschijnlijke bui van olympische hybris, en daar is het echt niet de tijd noch de plaats voor, hebben de leden van het IOC beslist om vijf sporten aan het olympisch programma toe te voegen. Honkbal en softbal lagen voor de hand. De Japanners zijn gek van honkbal en omdat de beste Amerikanen toch niet komen - wat weer gezeik zal opleveren - en de beste Cubanen allemaal zijn weggelopen, is dat een haast zekere gouden medaille.

Karate is de tweede sport. Kata en kumite. Kumite lijkt mij vechten, want het is in drie gewichtsklassen, en kata is een stijloefening. Doe uw ogen dicht en denk aan heren en dames in een witte pyjama die rondjes draaien en met hun benen en armen zwieren terwijl een jury punten geeft. Vervolgens skateboarding, voor mannen en vrouwen in twee events: street en park. Park ken ik van uit mijn lieflijke Hertsberge. Street zal zoiets zijn als dat vreselijke slopestyle in het snowboard. Misschien moet Seppe Smits dit eens proberen.

Vierde sport: klimmen, bouldering, lead and speed combined nog wel. Ik heb het opgezocht: muurklimmen, maar op een rots. Ten slotte, vijfde sport: surfen. U leest het goed: golfsurfen, shortboard om precies te zijn. Ik mag altijd graag blijven kijken als er wordt gesurft en ik heb ooit op Waiehu Beach Park, op het eiland Maui, zelfs een combinatie van surfen en muay thai gezien, toen Hawaïaantjes en blanke surfers slaags raakten om golven. En toen ging het nog niet om punten.

Dat zijn 474 extra atleten en 18 extra events, in totaal maakt dat ongeveer 11.000 sporters en 324 events in 33 sporten. Dat is een kwart meer sporten dan in Londen in 2012. Misschien valt het aantal atleten nog te behappen, maar het gaat om 5 extra sporten waarvoor extra competitieplaatsen moeten worden gecreëerd. Bovendien gaat het in 3 van de 5 gevallen om jurysporten, wat weer bijkomende ellende met zich meebrengt. En dan dat golfsurfen. Wat dan als er geen golven zijn? En wat met een land dat geen golven heeft om op te surfen? Nederland denkt weer aan de Olympische Spelen, een oud plan. De dichtste goeie golven zijn in Biarritz, maar ook niet elke dag.

Er was een tijd dat gigantisme en beheersbaarheid van de Olympische Spelen begrippen waren die elke bobo in de mond nam. Blijkbaar is dat verleden tijd. Dat is bepaald vreemd, nu steeds minder valabele kandidaat-steden zich melden. "Als de jeugd niet naar ons komt, moeten wij naar de jeugd", sprak IOC-voorzitter Thomas Bach. Helemaal juist, maar dat ze dan eerst beginnen met steden te zoeken voor hun feestje.

Afvoeren

Tweede oefening: anachronismen van de Olympische Spelen halen. Moderne pentatlon bijvoorbeeld, omdat geen zinnig mens in de wereld dat nog doet. Gewichtheffen, omdat geen enkele gewichtheffer clean wint. Voetbal en honkbal voor mannen, omdat de beste voetballers niet komen. Binnen de sporten zelf, af te voeren: ritmische gymnastiek en trampolinespringen, snelwandelen en synchroonzwemmen.

Dit is een niet-limitatieve opsomming en voor discussie vatbaar. Suggesties te richten aan T. Bach, Château de Vidy, Lausanne, Zwitserland.