Direct naar artikelinhoud

Getackeld door het genie van Landen

De burgemeester van nauwelijks 16.000 Vlaams-Brabanders is erin geslaagd om de stoel van zijn partijvoorzitter met één ondoordachte actie opnieuw te doen wankelen. Niet alleen de Landense burgervader Gino Debroux zelf, ook Bruno Tobback (sp.a) is de gebeten hond.

"Het is te betreuren dat er zulke harde woorden en acties zijn gevallen. Dit is niet de manier waarop wij zaken aanpakken." Die reactie stuurde Bruno Tobback in tweede instantie de wereld in. De veroordeling van de feiten in Landen kwam er pas nadat er binnen de partij onrust was ontstaan omdat de voorzitter niet hard genoeg optrad tegen Gino Debroux.

Eerst liet Tobback enkel weten dat hij een onderhandelde oplossing verkoos, maar wel begrip had voor de lastige situatie waarin de Landense burgemeester zich bevond.

Debroux kwam gisteren op het onzalige idee om de 150 woonwagenbewoners die een terrein in zijn gemeente bezetten, te verjagen door de decibels van dj Jos op hen los te laten. Een actie die in slechte aarde viel, alleen niet bij het beoogde publiek. De woonwagenbewoners maakten er een dansfeestje van, de sociale en reguliere media daarentegen stonden in een mum van tijd op hun achterste poten.

Binnen socialistische kringen wordt het voorval, anoniem dan toch, aangegrepen om de positie van Tobback opnieuw in vraag te stellen. De buik van de socialisten wilde een expliciete distantiëring van de feiten die zo haaks staan op de socialistische kernwaarden, maar die kwam er niet. Dat Tobback niets ondernomen heeft om de actie van Debroux te voorkomen, zelfs van niks wist terwijl alle kranten gisteren de demarche breed aankondigden, zette nog veel meer kwaad bloed.

Het is de tweede keer in een maand tijd dat er gezaagd wordt aan de poten van Tobbacks voorzittersstoel. De manier waarop hij de dialoog weigerde over de slechte verkiezingsuitslag, kwam hem op bijzonder harde kritiek te staan. Een coup ten voordele van uittredend staatssecretaris John Crombez werd zelfs nipt vermeden. Wel komen er - lichtjes - vervroegde voorzittersverkiezingen in juni in plaats van in september volgend jaar.

Gino Debroux zelf ziet niet echt graten in zijn actie. Al zou hij het niet opnieuw doen, "gelet op alle kritiek". Die is volgens meester Walter Damen overigens volledig terecht. Muziek inzetten om mensen te verdrijven is absoluut strafbaar, zegt hij. "Dit is een draak van een beslissing. Dit is niet gewoon bizar, maar gewoon crazy. Er zijn toch andere middelen om ongenoegen te uiten? Een procedure bij de rechtbank starten, bijvoorbeeld. Politici horen zich niet bezig te houden met zulke absurditeiten."

Volgens Damen heeft niet alleen Debroux zich schuldig gemaakt aan strafbare feiten, maar is dj Jos even verantwoordelijk. Hij wrijft hen belaging en onmenselijke behandeling aan en bij uitbreiding ook racisme en overschrijding van geluidsnormen als die twee laatste feiten bewezen kunnen worden.