Direct naar artikelinhoud

De grenzeloze naïviteit van de burgemeester

Een vredelievende man, die behoorlijk naïef te werk is gegaan. De actie van Gino Debroux, de Landense burgemeester die woonwagenbewoners wilde verjagen met luide muziek, verbaast vriend en vijand. 'Misschien is hij opgejut door de commentaren van de inwoners.'

Van "dorpsidioot" tot "barbaar". De omschrijvingen voor Gino Debroux, de 45-jarige socialistische burgemeester van Landen, zijn verre van mals. De aanleiding is welbekend. Debroux zette gisterenochtend luide muziek in om een groep woonwagenbewoners, die zich sinds zondagavond op een privéterrein bevonden, te verjagen.

De woonwagenbewoners trokken zich er ogenschijnlijk niets van aan. Hun kinderen dansten op de tonen van de Dire Straits, terwijl hun ouders de burgemeester bedankten voor het vermaak. Toch kwam er na onderhandelingen met de politie een oplossing uit de bus: vandaag moeten de bewoners het terrein verlaten.

Tegen die tijd was de schade voor Debroux evenwel al geleden. Zijn plan ging de wereld rond en zowel hij als zijn partij kreeg forse kritiek te verduren. Wat bezielde de burgemeester, die eind mei slechts enkele stemmen tekortkwam om te kunnen zetelen in het Vlaams Parlement? "Het inzetten van muziek is mijn eigen idee", zegt Debroux. "De Amerikanen hebben het ooit gebruikt om een conflict op te lossen. Dat is bij mij blijven hangen. Een andere Belgische gemeente heeft ooit mest ingezet om woonwagenbewoners door middel van stank te verjagen. Dat is toch eigenlijk hetzelfde als muziek gebruiken, maar daar was geen media-aandacht voor."

Maar toch, het gebruik van muziek om mensen te kraken of te verjagen, roept zeer nare herinneringen op, bijvoorbeeld aan het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay. "Ik had ook de auto's en caravans kunnen laten wegslepen", verklaart Debroux. "Maar ik wilde geen groot machtsvertoon tentoonspreiden, omdat ik een middel zonder geweld zocht. Ik begrijp dat het inzetten van muziek hard overkomt. We zijn een pacifistische partij, maar we zijn wel tot een oplossing gekomen. Al zou ik het, gezien alle kritiek, niet opnieuw doen."

De critici schieten met scherp: volgens hen heeft Debroux een zeer populistische maatregel genomen. In zijn omgeving klinkt het dat de burgemeester eerder onoplettend heeft gehandeld. "Debroux zocht een vreedzame en ludieke oplossing", zegt eerste schepen Iris Vander Schelde (Open Vld), die hem over anderhalf jaar opvolgt als burgemeester. "Hij wilde vooral geen geweld gebruiken en heeft zich geen vragen gesteld bij zijn eigen plan. Misschien is hij opgejut door de commentaren van de inwoners, want normaliter wil hij niemand schofferen. In de gemeenteraad moet ik hem zelfs geregeld een por geven om toch maar iets harder uit de hoek te komen."

Het maakt het mysterie er alleen maar groter op. Want hoe vreedzaam het motief misschien ook was, het resultaat oogt allesbehalve pacifistisch. De burgemeester, die politieke wetenschappen en management studeerde aan de Vrije Universiteit Brussel, haalde tot nu toe amper het nieuws. Alleen in de nasleep van de verkiezingen in mei kwam Debroux op de voorgrond terecht. Op Gent na was Landen immers de enige stad waar sp.a de grootste partij werd. Debroux toonde zich toen trots en sprak van "een rood vlekje".

Dat rode vlekje vervelde gisteren tot een schandvlek op het rode blazoen. Volgens advocaat Walter Damen heeft de burgemeester de wet vier keer overtreden. Voor belaging, voor onmenselijke behandeling, voor racisme en, tot slot, voor het overschrijden van de geluidsnormen. Dat het stormde binnen sp.a mag dan ook niet verbazen. Slechts een enkeling nam het, off the record, voor Debroux op. "Hij heeft te naïef gehandeld en dat mogen we hem niet kwalijk nemen", zegt een kamerlid. "We kunnen hem niet verwijten dat hij perverse gedachten koestert en het zegt ook niets over het socialistische gehalte van Debroux."