Direct naar artikelinhoud

'Andere landen kunnen hier uit leren'

Jill Coster van Voorhout, als expert op het gebied van internationaal recht verbonden aan The Hague Institute for Global Justice, noemt de uitspraak belangrijk, in de eerste plaats voor Nederland. "Srebrenica is een zwarte bladzijde in de Nederlandse geschiedenis. De uitspraak doet recht aan wat er gebeurd is." Ook andere landen die troepen uitzenden onder de vlag van de VN, kunnen er baat bij hebben.

Zullen VN-lidstaten voortaan huiverig zijn om troepen te leveren, als ze dat al niet waren?

"Vooropgesteld: het gaat om een specifieke zaak, die nog een juridisch vervolg kan krijgen. Bovendien kennen we al sinds halverwege de vorige eeuw het Genocideverdrag. Het werd enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog door de VN aangenomen. In het verdrag gaat het zowel om het voorkomen als bestraffen van de misdaad genocide. Strikt juridisch gezien is er nu niets veranderd. Nieuw is wel de betaling van een schadevergoeding aan nabestaanden."

Eind vorige eeuw liepen meer VN-missies (Somalië, Rwanda) op een tragedie uit. Hebben VN en lidstaten daarvan geleerd?

"Ja, de drama's hebben tot zelfreflectie geleid. Deze eeuw is er binnen de VN een nieuw concept ontwikkeld: the responsability to protect. De bescherming van de bevolking in een operatiegebied heeft een hogere prioriteit gekregen. Die bescherming geldt bij alle missies die de VN kan ontplooien: humanitaire interventies, 'klassieke' vredesoperaties en missies waarbij het gebruik van geweld uitdrukkelijk is toegestaan, ook als de veiligheid van de eigen troepen niet in het geding is."