© WAS

Antwerp kiest voor Wim De Decker: "Ik ken de groep het best"

Geen Stijn Vreven en ook geen duo Vreven-De Decker, zoals verwacht. Tweedeklasser Antwerp FC wil als opvolger voor het duo Gevaert-Bico kiezen voor een even gewaagde als door de fans gedragen oplossing: alleen Wim De Decker als hoofdcoach, met rond hem ‘een door De Decker gekozen team’. De ex-speler twijfelt, maar wordt alvast coach ‘op proef’ tot de wedstrijd van vrijdag tegen OH Leuven.

Peter Goris

Na het zelf optstappen van David Gevaert vorige week én het gedwongen ontslag van John Bico en zijn pas aangestelde trainersstaf Demba-Rentmeister moest Antwerp, voor de vierde keer dit seizoen, op zoek naar een nieuwe sportieve leiding. Limburger Stijn Vreven, net ontslagen bij Waasland-Beveren, leek de ideale kandidaat. “Hij staat voor de waarden die wij zoeken in een coach: discipline en winnaarsmentaliteit”, zei Antwerp-baas Patrick Decuyper daar dinsdag nog over. Niet dus. Antwerp gaat liever voluit voor een ‘man van het huis’: Wim De Decker, aanvankelijk enkel genoemd als mogelijke assistent van Vreven. Als houder van een UEFA-A trainersdiploma heeft hij alvast ook de technische bagage.

China

De Decker moest meteen vervroegd terugkeren uit het Chinese Shanghai, waar hij op bezoek was bij SIPG, de Chinese club waar Antwerp mee wil samenwerken voor de jeugd. Gisterenavond in de vooravond kwam hij aan in België, waarna de effectieve onderhandelingen konden beginnen. Vanmorgen vroeg liet de club dan weten dat De Decker alvast vandaag de training zal leiden. “Wim zal vrijdag ook de wedstrijd tegen OH Leuven op zich nemen als T1. De kans is bovendien reëel dat dat hij het seizoen zal uitdoen als T1. Dit wordt nog samen met hem beslist.” Wie zijn assistenten worden, is voorlopig evenmin duidelijk.

Wim De Decker (34) stopte afgelopen zomer, na drie seizoen als speler bij Antwerp, als actief voetballer. Toen werd aangekondigd dat hij samen met Sven Jaecques de uitbouw van de Royal Antwerp Elite Academy ging leiden, een jeugdacademie die volgend jaar van start zou moeten gaan.

"Ik ken de groep het best"

"Ik ken de groep het best en loop hier al jaren rond. Er is ook weinig tijd dus als iemand volledig nieuw zich moet inwerken, wordt dat moeilijk, maar zelfs dan zal ik nauw betrokken zijn. Na dit weekend zullen we beslissen, maar ik ben absoluut kandidaat om T1 te blijven", zei De Decker donderdagmiddag aan atv.

Beerschot Wilrijk

Het is niet de eerste keer dat De Decker zijn club Antwerp komt depanneren. Na het ontslag van Fred Vanderbiest, de eerste coach dit seizoen bij de Great Old, was hij een halve week en één wedstrijd al eens hoofdcoach. Antwerp won toen thuis van OH Leuven, maar De Decker wist toen al dat het een eenmalige ‘stunt’ was. Een dag eerder waren immers al Bico en Gevaert voorgesteld als nieuwe coaches.

En hoewel hij het grootste deel van zijn sportieve spelersloopbaan bij grote concurrent Beerschot speelde, tot die club in 2013 failliet ging, wordt hij op handen gedragen door de Antwerp-fans. Die zullen hem ongetwijfeld met open armen ontvangen, luidkeels zijn persoonlijk supporterslied zingend: ‘Wim De Decker, he’s a red, he hates Beerschot’.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.