Direct naar artikelinhoud

Didier Reynders ontmoet omstreden Israëlische collega Lieberman

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ontmoet vandaag zijn Israëlische collega, de oerconservatieve en ultranationalistische Avigdor Lieberman. Op de agenda staan naast bilaterale kwesties ook de toestand in Syrië en het Midden-Oosten, evenals het toekomstige Belgische voorzitterschap van de International Task Force voor de herinnering van de Holocaust.

Lieberman kwam gisteren naar Brussel om er met de Europese Unie overleg te plegen over extra beveiliging voor Israëlische staatsburgers in het buitenland. Israël dringt aan op extra maatregelen op plaatsen waar Joden en Israëli's komen. Na de terreuraanslag van vorige week op de luchthaven van Burgas, in Bulgarije, vreest Israël voor nog meer aanslagen op Europees grondgebied. Onder meer de veiligheid op de nakende Olympische Spelen in Londen zou in de Joodse staat vragen oproepen.

Volgens Israël zit aartsvijand Iran achter de aanslag. Volgens het kabinet van premier Netanyahu beschikken de Israëlische inlichtingendiensten over aanwijzingen dat de door Iran gesteunde Hezbollah de voorbije twee jaar in een twintigtal landen aanslagen probeerde te plegen tegen Israëlische of Joodse doelwitten. Lieberman zal zijn verzuchtingen vermoedelijk herhalen op het bilaterale gesprek dat hij vanmiddag met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders heeft.

De havik Lieberman is niet onomstreden en heeft een rits politiek oncorrecte uitspraken op zijn kerfstok. In een opgemerkt gesprek met de krant Haaretz, vorig jaar, getuigde een voormalige Israëlische ambassadeur in Parijs, Daniel Schek, over een babbel tussen de Franse president Nicolas Sarkozy en premier Netanyahu. "Hoe kunt u een man met zijn mening een job in uw regering geven?" zei 'Sarko' toen. Toen hij er lucht van kreeg, reageerde Lieberman woest op de uitlating.