Direct naar artikelinhoud

Internethoax neemt oliegigant Shell op de korrel

Milieu-activisten hebben de Nederlands-Britse oliegigant Shell te kijk gezet met een nepcampagne. Deze week dook plots een website op met als titel 'Arctic Ready'. Wat er op het eerste gezicht uitziet als een campagne van Shell om de energie-ontginning in de noordpoolgebieden te promoten, blijkt een ware internethoax. Onder natuurfoto's prijken slogans die de praktijken van Shell op de korrel nemen. "Ze zijn als sponsjes...voor olie", leest het bijschrift bij een familie Arctische vogels. Een olieplatform draagt de tekst "Tijd om wat ijs te smelten". En bij een beeld van smeltend poolijs staat: "Sommigen zeggen catastrofe, wij zeggen kansen."

Veerboot met ruim 250 man zinkt in Zanzibar

Een ferry met meer dan 250 passagiers aan boord is tussen Dar es Salaam (Tanzania) en het semi-autonome Tanzaniaanse eiland Zanzibar gezonken. Tientallen opvarenden worden vermist. Dat heeft Saida Shaabani meegedeeld, een functionaris op de dienst van de vicepresident van Zanzibar.

Er zouden minstens 24 doden zijn. Tientallen reizigers worden nog vermist. Het reddingswerk wordt ernstig bemoeilijkt door het slechte weer. De zware windstoten zijn vermoedelijk ook de grote schuldige van de schipbreuk.

In september 2011 kostte een schipbreuk tussen twee eilandjes van de archipel van Zanzibar nog 203 mensenlevens.

Belgische bergbeklimmer dood gevonden

Renaud Pirnay, de 40-jarige Belgische bergwandelaar die in de Franse Alpen vermist werd, is gistermiddag dood teruggevonden nabij het dorpje Bessans in de Savoie. Het nieuws is bevestigd door Buitenlandse Zaken. Het zou om een ongeluk gaan.

"Volgens de eerste vaststellingen zou de man gevallen zijn", zegt Joren Vandeweyer van Buitenlandse Zaken. Pirnay was op 3 juli in het Franse Modane aangekomen om te gaan wandelen. Zondag had zijn vrouwalarm geslaan omdat ze hem al zes dagen niet meer gehoord had.

Renaud Pirnay, een geoefend bergbeklimmer, is al het 22ste dodelijke slachtoffer in de Alpen sinds de start van de vakantie.