Direct naar artikelinhoud

Zes doden bij mislukte aanslag Afghaanse presidentskandidaat

Nabij een konvooi van de Afghaanse presidentskandidaat Abdullah Abdullah gingen gisterochtend twee bommen af. De bommen ontploften in de buurt van een hotel in het westen van de Afghaanse hoofdstad Kaboel, waar Abdullah een partijbijeenkomst bijwoonde. Abdullah overleefde de aanslag, maar zes andere mensen kwamen om het leven.

"Toen mijn auto wegreed van de partijbijeenkomst, werden we geraakt door een bermbom", zei Abdullah kort na de aanslag op televisie.

Abdullah is de Afghaanse voormalig minister van Buitenlandse Zaken en is favoriet bij de presidentsverkiezingen in Afghanistan. Begin april, na de eerste ronde van de verkiezingen, was hij koploper in de verkiezingsrace. De tweede ronde wordt op 14 juni gehouden.

Naast de zes doden raakten zeker 22 mensen gewond, liet het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken weten. Een zelfmoordterrorist voerde de aanslag uit.

De taliban eisten de verantwoordelijkheid op voor de aanslag. Zij noemden Abdullah "een slaaf van de Amerikanen".

De extremistische organisatie dreigde eerder al de verkiezingen te verstoren, door aanslagen te plegen op Afghanen die hun stem willen uitbrengen. In februari was er ook al een aanslag op een konvooi van Abdullah. Toen werd zijn konvooi een kwartier lang beschoten vanop grote afstand. Er vielen geen doden. Een politieman raakte toen gewond.