Direct naar artikelinhoud

Hij leerde zijn volk fietsen

Zou het echt? Bradley Wiggins (36) kondigde op Facebook zijn afscheid van de wielersport aan en deze keer lijkt het menens. De cultheld verzamelde vijf gouden olympische medailles en won als eerste Brit ooit de Tour de France.

De Brit zei in de zomer ook al dat hij dit jaar zou stoppen met koersen, maar de laatste maanden zorgde hij toch weer voor twijfel. Nu lijkt de keuze definitief gemaakt. Op zijn officiële Facebook-pagina bedankte hij zijn fans en bezong hij nog één keer zijn liefde voor de koers.

"Ik ben op mijn 12de verliefd geworden op de sport en heb mijn jeugddroom kunnen waarmaken door een wielercarrière uit te bouwen", schrijft hij. "Ik heb mijn idolen ontmoet en heb twintig jaar lang met de beste renners ter wereld kunnen rijden. De steun en liefde van het publiek zullen me altijd bijblijven."

Wiggins noemt 2012, het jaar waarin hij de Tour en olympisch goud in de tijdrit won, zijn hoogtepunt. Omwille van die prestaties werd hij een jaar later verheven in de adelstand. Het Britse wielrennen kreeg ook een boost door zijn prestaties.

"Wielrennen heeft mij alles gegeven in het leven, maar ik had het niet kunnen doen zonder de steun van mijn fantastische vrouw Cath en onze geweldige kinderen", zegt hij. "2016 is het einde van het hoofdstuk. Ik kijk nu uit naar nieuwe uitdagingen."

De Zesdaagse van Gent, in de stad waar hij werd geboren, was zijn laatste wapenfeit. Wiggins won de wedstrijd aan de zijde van Mark Cavendish. Na afloop en in de euforie van het moment vertelde hij dat hij in 2017 graag nog een keer zou terugkomen om samen met publiekslieveling Iljo Keisse te rijden, maar dat zal normaal dus niet gebeuren. 'Wiggo' is klaar met de koers.

Grote prijzenkast

Wie zijn prijzenkast ziet, begrijpt waarom. De man werd ook nog wereldkampioen tijdrijden en eindwinaar van de Dauphiné, Parijs-Nice en de Ronde van Romandië.

In zijn laatste jaren was hij vooral nog actief op de piste. Hij werd wereldkampioen ploegkoers met Cavendish en won zijn vijfde gouden olympische medaille in de ploegenachtervolging op de Spelen van Rio. Zijn wegcarrière beëindigde hij eigenlijk al in 2015, na Parijs-Roubaix. De weinige wegwedstrijden die hij nadien nog reed, stonden in het teken van zijn pistevoorbereiding. Wiggins is ook houder van het werelduurrecord.