Direct naar artikelinhoud

België vijf keer veroordeeld na schenden mensenrechten

België werd het voorbije jaar vijf keer veroordeeld door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil daarom werk maken van een nationaal instituut voor de mensenrechten.

Bij mensenrechtenschendingen doemt het beeld op van Iraakse gevangenissen of een Turkse president die de vrijheid van meningsuiting indamt.

Toch liep ook ons land tussen augustus 2015 en juli 2016 aan tegen vijf veroordelingen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat blijkt uit een jaarverslag van de FOD Justitie.

In totaal werden er 21 klachten tegen ons land behandeld. In het merendeel van de gevallen werd de Belgische staat niet veroordeeld of werd de klacht niet eens gegrond verklaard. Toch liep het vijf keer mis.

Overkoepelend orgaan

Zo was het voor het hof onder meer niet aanvaardbaar dat een gevangene met een psychische aandoening niet de hoognodige medische begeleiding kreeg. Daarnaast was er een geval waarbij twee verdachten klappen gekregen van de politie.

In een andere zaak werd een kroongetuige niet verhoord, waardoor de rechten van de verdediging geschonden waren.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil hier wel degelijk rekening mee houden. "Dit rapport geeft een transparante inzage in de arresten van het Europees Hof van de Rechten van de Mens", zegt hij. Voor hem is dat het vertrekpunt om verder beleid op af te stemmen. "Het nationaal mensenrechteninstituut, waar ik al lang voor pleit, is hier één van", zegt hij.

Dat instituut, waarnaar ook in het regeerakkoord wordt verwezen, moet alle bestaande instanties die bezig zijn met mensenrechten overkoepelen. Het gaat dan onder meer over gelijkekansencentrum Unia, het federaal migratiecentrum Myria of dienst voor rechten van mensen met een handicap.

De bedoeling is dat er één centraal aanspreekpunt komt voor alle kwesties die te maken hebben met mensenrechten. Ook burgers zouden daar op termijn naartoe kunnen met hun klacht. Ook de andere lidstaten van de Raad van Europa hebben de ambitie uitgesproken om een gelijkaardig centrum op te richten.

In de loop van 2017

Geens werkt momenteel samen met staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA) een ontwerptekst uit voor de oprichting van dat centrum. Ze hopen beiden dat die tegen begin volgend jaar kan worden goedgekeurd door de regering, waardoor het centrum in de loop van volgend jaar van start kan gaan.