Direct naar artikelinhoud

Brugpensioen op 52 weer onder vuur

Werkgeversorganisaties Voka en Unizo en oppositiepartij N-VA reageren negatief op het mogelijke brugpensioen vanaf 52 jaar bij het bedrijf in herstructurering Renolit. Zij pleiten voor een afbouw tot een onmiddellijke afschaffing van het systeem.

Het Oudenaardse plasticsbedrijf Renolit schrapt 136 banen. De vakbonden vragen dat brugpensioen vanaf 52 jaar onderdeel wordt van het sociaal plan, zoals bij de recente sanering bij Bekaert. Dat schiet bij werkgeversorganisaties Voka en Unizo in het verkeerde keelgat. "We moeten ons afvragen of te zachte heelmeesters geen te stinkende wonden maken", zegt Voka-topman Jo Libeer.

Hij herhaalt zijn pleidooi om brugpensioen meteen af te schaffen. "Met dit systeem betaal je mensen om niet te werken. En dat terwijl we problemen hebben om geschoolde arbeidskrachten te vinden en we de arbeidsmobiliteit moeten aanzwengelen. Waar is het geloof in de wendbaarheid van vijftigplussers? Brugpensioen is ook te duur voor onze sociale zekerheid."

Professor sociaal recht Marc De Vos (UGent, Itinera) reageert in dezelfde zin. "Zolang de melk er staat, zal men ervan drinken. Dit is een slag in het gezicht van iedereen die bekommerd is om de betaalbaarheid van onze welvaartsstaat."

"De werknemers hebben meer dan genoeg kwaliteiten om nog elders aan de slag te gaan", vindt ondernemersorganisatie Unizo. "Brugpensioen op 52 is te vroeg om al uit de arbeidsmarkt te verdwijnen." Voka vraagt een wettelijk initiatief om brugpensioen af te schaffen.

Oppositiepartij N-VA is voorstander van een geleidelijke afbouw. "Zolang het bestaat, zullen bedrijven er gebruik van maken", zegt Zuhal Demir, lid van de commissie Sociale Zaken. "Het is nu eenmaal een goedkope manier om afscheid te nemen van oudere werknemers." Minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) wenste niet te reageren. >> 8