Direct naar artikelinhoud

Topman megagoksite opgepakt in Brussel

Norbert Teufelberger, topman van 's werelds grootste beurs-genoteerde goksite Bwin, is opgepakt door het Brusselse parket. Het gerecht wil zo een sterk signaal geven tegen illegale goksites.

Teufelberger was in de Brusselse Solvay-bibliotheek op een bijeenkomst van de Europese goksectorkoepel EGBA. Hij zou er, als voorzitter van die organisatie, speechen in het kader van de Responsible Gaming Day. Net voor hij aan zijn toespraak zou beginnen, werd hij aangehouden. Volgens de krant De Tijd gebeurde dat met redelijk wat toeters en bellen, onder de ogen van grote jongens zoals die van Unibet en kansspeltoezichthouders uit verschillende Europese landen. Teufelberger, een Oostenrijker, werd meteen verhoord door Brusselse speurders.

Het gerecht en de Belgische Kansspelcommissie, die mee achter de actie zit, gaven zo het signaal dat ze niet langer dulden dat gokwebsites illegaal actief zijn in ons land. Sinds begin dit jaar moeten goksites in België aan strenge regels voldoen en een vergunning aanvragen. Het is de eerste keer dat het gerecht optreedt tegen gokwebsites die op de zwarte lijst staan. Het onderzoek tegen het bedrijf, vooral bekend van bwin.com en partypoker.com, begon al in april.

Bwin.party, 's werelds grootste beursgenoteerde online gokbedrijf, is ontstaan uit een fusie van PartyGaming en Bwin Interactive Entertainment. Het bedrijf, met hoofdzetel in Gibraltar, stelt wereldwijd 3.100 mensen tewerk en realiseert een omzet van 800 miljoen euro. Onder andere de vestiging in Gibraltar is een van de redenen waarom Bwin niet voldoet aan de Belgische vergunningvoorwaarden.

Volgens parketwoordvoerster Anja Bijnens omzeilde Bwin.com de zwarte lijst door naar alle klanten een mail te sturen dat ze terecht konden op www2.bwin.com. Toen die site ook op de zwarte lijst verscheen, werd dat gamebookers.com. Teufelberger werd daarop uitgenodigd voor een verhoor, maar kwam niet opdagen.

Teufelberger bleef uiteindelijk niet aangehouden. Hij beloofde de speurders nog deze maand de raad van bestuur bijeen te roepen om een beslissing te nemen over de illegale activiteiten van de groep in België. Op 17 december zal hij dan opnieuw voor de politiespeurders verschijnen.

In 2006 moest Teufelberger zich al verantwoorden bij de Franse autoriteiten. Dat bleek niet meer dan een verhoor.