Direct naar artikelinhoud

Nepal houdt jonge vrouwen weg uit Golf

Nepal verbiedt vrouwen jonger dan 30 jaar nog langer te werken in de Golfstaten omdat personeel in deze regio veelvuldig wordt misbruikt en uitgebuit.

Duizenden Aziaten trekken jaarlijks vrijwillig naar het Midden-Oosten om werk te zoeken, en komen daar in een nachtmerrie terecht. Paspoorten worden afgepakt en jonge vrouwen worden opgesloten. Ze worden nauwelijks of zelfs helemaal niet betaald, krijgen te weinig voedsel en slaap en worden regelmatig seksueel misbruikt of mishandeld.

Het leed blijft vaak verborgen, maar soms zijn de martelingen zo gruwelijk, dat ze ook aandacht krijgen in de internationale media. Zo zorgde het lot van een 23-jarig Indonesisch meisje in 2010 voor veel opschudding. Haar bazin had haar lippen met een schaar afgeknipt en haar rug met een strijkijzer bewerkt.

Spijkers in handen

Een vrouw uit Sri Lanka kreeg spijkers in haar handen, voeten en benen geslagen als haar Saoedische bazen boos waren omdat ze de instructies in het Arabisch niet direct begreep.

Nepal hoopt een deel van deze ellende te voorkomen door een leeftijdsgrens in te stellen voor arbeidsmigratie naar het Midden-Oosten. Raj Kishore Yadav, de minister van Informatie en Communicatie, zei donderdag dat hij hoopt dat de risico's voor volwassen vrouwen minder groot zijn.

Volgens de Nepalese regering werken er 58.000 vrouwen in de Golfregio: Saoedi-Arabië, Koeweit, Bahrein, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Oman, hoewel mensenrechtenorganisaties schatten dat het er 200.000 zijn.

Nepal had eerder een compleet reisverbod uitgevaardigd nadat een huishoudelijke hulp zelfmoord had gepleegd, maar dat werd in 2010 weer opgeheven.

Volgens de organisatie Human Rights Watch heeft een reisverbod echter weinig zin. "Hiermee worden de onderliggende problemen niet opgelost", zei HRW-onderzoekster Nisha Varia tegen CNN. "Het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en het ontwikkelen van het lokale juridische systeem zouden prioriteit moeten zijn."