Maakt Kris Peeters wel kans tegen Bart De Wever?

© rr

Vice-premier Kris Peeters (CD&V) verhuist van Puurs naar Antwerpen om daar bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 de CD&V-lijst te trekken. “Een groot risico”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB). “Als Peeters faalt, vrees ik voor zijn positie bij de nationale verkiezingen in 2019”, klinkt het.

Thierry Goeman

Lees hier het nieuws over de overstap van Kris Peeters

Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) zou zijn woonplaats Kapellen ruilen voor Mechelen. N-VA’ster Zuhal Demir verhuisde al van Antwerpen naar Genk, terwijl Theo Francken dan toch niet naar Leuven verhuist. De politieke partijen brengen stilaan hun grote kanonnen in stelling voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De verhuis van Kris Peeters naar Antwerpen, zal ongetwijfeld niet de laatste verrassing zijn.

Maakt hij een kans tegen Bart De Wever?

“Dat CD&V met Peeters de grootste partij kan worden in Antwerpen, daar geloven ze allicht zelf niet in. Maar wat CD&V in het verleden al vaker in een comfortabele positie heeft gebracht , is dat zij vaak ‘king maker’ zijn. Zij beslisten vaak met wie ze in een bestuur stapten. In 2018 zou dat opnieuw kunnen gebeuren. Tegen De Wever kan Peeters niet op. Maar het linkse kartel zou wel hoog kunnen scoren, zonder een meerderheid te halen. CD&V kan dan beslissen of ze met links of recht besturen. De kans is klein dat Peeters burgemeester wordt. Maar niet helemaal uitgesloten”, zegt politicoloog Dave Sinardet (VUB).

Toch is zo een politieke verhuizing in het verleden niet altijd een succes geweest?

“Ik zou durven zeggen, zelden. Ik neem Rik Daems altijd als voorbeeld. Die verhuisde midden 2000 van Leuven naar Herent om daar burgemeester te worden. Het werd een afknapper. Ook de verhuis van Sigfried Bracke, die terugkeerde naar Gent, was geen onverdeeld succes. Annemie Turtelboom, die op vraag van Open VLD in 2012 van Puurs naar Antwerpen verhuisde om er de strijd aan te gaan met Bart De Wever, loste die verwachtingen zeker niet in. De verhuizing van Caroline Genez (sp.a) van Limburg naar Mechelen was wel een succes. Tijdelijk toch, want ze zit intussen ook al niet meer in de meerderheid”, zegt Sinardet.

Wat speelt in Peeters zijn voor- en nadeel?

“Peeters is een bekend gezicht. Dat levert zeker een pak stemmen op. Maar anderzijds is Antwerpen een geval apart. Antwerpenaren zijn erg chauvinistisch. Ik weet niet of ze zitten te wachten op ‘import’ uit de rand van de provincie. Ik bedoel: ik weet niet of ze een niet-Antwerpenaar aan het hoofd van hun stad zouden willen. Of zelfs in het bestuur”, zegt de politicoloog.

Neemt Peeters hier persoonlijk een groot risico?

Dave Sinardet is overtuigd van wel. “Als het resultaat bij de gemeenteraadsverkiezingen tegenvalt, wat gaat men dan met Peeters doen bij de nationale verkiezingen, zes maanden later? Onderschat het belang van de Antwerpse verkiezingen niet. Als Peeters mislukt in Antwerpen, geloof ik niet dat men hem het jaar nadien nog zal uitspelen als boegbeeld.”

Wat moeten de Antwerpse CD&V-politici daar nu zelf van denken?

“Er zullen er ongetwijfeld wel zijn die zich gepasseerd zullen voelen door ‘indringer' Peeters. Anderzijds zullen ze ook wel beseffen dat ze zonder een echt boegbeeld helemaal geen kans maken of zelfs verpletterd zullen worden tussen De Wever en de linkse kandidaten. Dat Heylen opstapte, zal daar ook wel mee te maken gehad hebben. Hij zal gevoeld hebben dat men hem niet wilde uitspelen als lijsttrekker.”

Hoe werkt zo een verhuizing? Wie beslist dat?

“De partij is al langer met een grote oefening bezig met het oog op de verkiezingen. De verhuizing van Peeters dat is een nationale beslissing. Daar heeft Wouter Beke zijn zegen over moeten geven. Ik veronderstel dat daar met Peeters over gepraat is en dat hem bepaalde beloften zijn gedaan.”

Gaat hij effectief ook verhuizen?

“Dat is toch de bedoeling. Van Annemie Turtelboom werd gezegd dat ze in Puurs is blijven wonen. Dat ze wel een flat had in Antwerpen waar ze af en toe verbleef. Maar dat versterkt alleen nog je handicap als niet-Antwerpenaar. Het zou dus niet slim zijn van Peeters om dezelfde fout te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen