Direct naar artikelinhoud

Kris Peeters kop van jut bij Vlaamse formatie

It's payback time voor N-VA. Nadat Kris Peeters de Vlaamse regering jarenlang strak aan
de leiband hield, is het nu de beurt aan N-VA om de lakens uit te delen, ook in de Vlaamse formatie.

Te arrogant, te dominant, te traag: volgens sommige N-VA-onderhandelaars is uittredend minister-president Kris Peeters (CD&V) het vleesgeworden blok aan het been van de Vlaamse formatie. 'Mister Flanders' wil de boel stilleggen, klinkt het.

Enerzijds is dat waar. Peeters is dan wel kandidaat-premier voor CD&V, maar het is lang niet zeker of CD&V de leider van de volgende federale regering mag leveren. Bovendien kan hij moeilijk opnieuw minister-president worden, want N-VA eist die functie op als grootste partij. Zolang er geen duidelijkheid is over de federale regering, is het moeilijk voor Peeters om de Vlaamse formatie af te kloppen. Net daarom borrelen er wel wat irritaties op bij de ongeduldige onderhandelaars bij N-VA.

Bovendien zou Peeters in de weg lopen. Peeters is dan wel delegatieleider van CD&V, maar zal allicht niet zelf in de Vlaamse regering belanden. Niet hij, maar wel Hilde Crevits zal allicht de eerste CD&V-viool spelen in de nieuwe regering. Crevits heeft haar zinnen gezet op de felbegeerde ministersportefeuille van Onderwijs en staat klaar om viceminister-president te worden. "Je merkt dat ze een prominentere rol opeist tijdens de onderhandelingen", zegt een N-VA'er.

Toch neem je de kritiek op Peeters maar best met een korrel zout. De voorbije jaren leidde Peeters immers met ijzeren hand de Vlaamse regering. Als mp duldde hij weinig tegenspraak, vaak tot grote woede van coalitiepartners N-VA en sp.a. Nu die eerste een klinkende verkiezingsoverwinning op zak heeft, is het tijd om revanche te nemen. Niet hij, maar wel Bourgeois isnu de baas. Niet CD&V, maar wel N-VA. Wie kritiek heeft op Peeters, wil vooral dat duidelijk maken.

'Puur gespin'

Zelf ontkent Peeters dat hij de formatie zou vertragen. "Puur gespin", klinkt het. "Dat zij die die geruchten lanceren maar eens zeggen wat we met de kinderbijslag en de woonbonus moeten doen", klinkt het fel. De vooruitgang in de formatie lijkt dat te bevestigen. Na de wrevel van de voorbije dagen gaat het opnieuw vooruit. Dinsdag bereikten de onderhandelaars al een akkoord over de veelbesproken onderwijshervorming. Gisteren kwamen de thema's welzijn en begroting aan bod. Hoe kan Vlaanderen de wachtlijsten voor personen met een handicap wegwerken?

Zwaar weekend

Vandaag vieren de onderhandelaars de Vlaamse feestdag, al zullen er wel informele contacten zijn. Morgen buigen ze zich dan opnieuw over de begroting. "Het wordt een zwaar weekend", zegt Peeters. De budgettaire uitdagingen voor de nieuwe Vlaamse regering zullen niet mals zijn. De Vlaamse regering stevent bij ongewijzigd beleid af op een tekort van 1,3 tot 1,4 miljard euro.

De onderhandelaars wachten intussen op een aantal simulaties rond onder meer de kinderbijslag en de woonbonus. Als die er voor het weekend komen, kan ten gronde worden gediscussieerd over de begroting.