Direct naar artikelinhoud

Partij Wilders vertoont steeds meer barsten

Er ontstaan steeds meer barsten in de Nederlandse PVV van Geert Wilders na het vertrek van dissident Kamerlid Hero Brinkman. In Noord-Holland, waar Brinkman verkozen werd, valt de provinciale fractie uit elkaar.

De PVV-jongerendag, die op 21 april zou plaatshebben, gaat niet door. Brinkman was de organisator van het evenement. Wilders steunde zijn voorstel om daar een PVV-jongerenafdeling op te richten niet. Brinkman wil dat later alsnog doen, maar hoopt eerst regionaal en nationaal een sterke politieke organisatie op het getouw te zetten. Hij gaat nu op zoek naar andere dissidenten onder de partijleden. Alvast de informele leidster van de jongerenafdeling, Jacky Stevens (18), volgt Brinkman.

Stevens kan zich vinden in de kritiek die Brinkman gaf op de PVV tijdens zijn persconferentie afgelopen dinsdag. "In het verleden moest ik altijd voorzichtig zijn met uitspraken maar nu hoeft dat niet meer. Dat Polenmeldpunt, dat verafschuw ik", verwees ze naar de website die de PVV stichtte om 'ongewenste' Oost-Europeanen aan te melden. Net zoals Brinkman hekelt Stevens ook de autoritaire partijstructuur, waar Wilders over alles het laatste woord heeft.

Brinkman legde met zijn vertrek een tijdbom onder het minderheidskabinet van VVD en CDA, omdat de PVV door zijn vertrek niet langer voor een meerderheid met gedoogsteun kan zorgen in de Tweede Kamer.

Ondertussen blijkt uit opiniepolls dat ook de kiezers het vertrek van Brinkman niet smaken. Bij de verkiezingen sleepte Wilders 24 zetels binnen. Nu hebben ze er nog 23. Volgens de gezaghebbende Politieke Barometer van marktonderzoeksbureau Synovate zouden ze er vandaag 21 halen.