Direct naar artikelinhoud

Vlaamse onderhandelaars kruipen richting finish

N-VA en CD&V onderhandelen vandaag verder over een nieuw Vlaams regeerakkoord. Dit weekend werd al stevig gediscussieerd. Onder meer de thema's welzijn, mobiliteit en openbare werken passeerden de revue. Ook bestuurszaken en met name de interne Vlaamse administratie kwamen aan bod. Links en rechts valt te horen dat uitlatingen en lekken in de media niet bevorderlijk zijn voor de sfeer en het tempo van de onderhandelingen.

Zo had N-VA-voorzitter Bart De Wever vrijdag laten verstaan dat hij een landing "begin volgende week" mogelijk achtte. Dat leverde zaterdag een gecrispeerde reactie op bij CD&V-delegatieleider Kris Peeters. "Als een voorzitter deadlines oplegt, is het aan hen om te zorgen dat alles wordt opgelost", vertelde Peeters voor aanvang van de vergadering aan VTM. Het CD&V-boegbeeld bestempelde de uitspraak van De Wever als "niet verstandig".

Dit steekspel, gecombineerd met het gespin over de verdeling van ministerpostjes en bevoegdheden, was naar verluidt weinig bevorderlijk voor de sfeer aan tafel. Zo zegt een bron dat de gesprekken "zeer traag" verliepen. Een andere spreekt over "stop and go-onderhandelingen".

Volgens een nota die De Tijd kon inkijken zouden de N-VA en CD&V het wel al eens zijn over de invoering van een toelatingsproef voor nieuwe leerkrachten. Er zou ook extra capaciteit bijkomen, vooral in de grote steden. Over de langverwachte onderwijshervorming wordt weinig gezegd in de nota. Volgens de onderhandelaars zal de volgende regering zich baseren op de plannen van de vorige regering, waarin de belangrijkste beslissingen pas in 2015 moeten vallen.

Een van de hindernissen blijven de provincies. De N-VA wil die afschaffen, CD&V wil ze behouden. Allicht wordt een tussenoplossing uitgewerkt, waarbij de provincies blijven maar er stevig gesnoeid wordt in hun financiële middelen.