Direct naar artikelinhoud

'Haguelina' vecht tegen seksueel geweld

Hollywoodactrice Angelina Jolie opende in Londen de grootste top ooit tegen seksueel geweld in conflictgebieden. Slim gezien, want door haar bekendheid krijgt het onderwerp extra aandacht. 'Ze heeft de macht om echt dingen te veranderen.'

The odd couple worden ze genoemd: de 39-jarige Amerikaanse filmster en de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague, die voor dit congres de krachten bundelden. Al twee jaar voeren de actrice, sinds 2001 ambassadrice bij de vluchtelingenorganisatie van de VN, en de minister samen campagne tegen verkrachting als oorlogswapen. Stomverbaasd waren de Britten, toen hun conservatieve minister plots regelmatig zij aan zij verscheen met een van 's werelds succesvolste actrices.

Meer dan 140 landen gingen in op de uitnodiging van 'Haguelina', zoals het duo ook wel spottend wordt genoemd, en stuurden een delegatie naar de vierdaagse top. Zo bijvoorbeeld Bosnië, Somalië en Democratische Republiek Congo, landen waar seksueel geweld bij gewapende conflicten op grote schaal werd gebruikt.

Daarnaast komen ook meer dan 900 experts, ngo-vertegenwoordigers, slachtoffers en religieuze leiders naar Londen voor de internationale conferentie, die Hague en Jolie zullen voorzitten. Ze zullen wereldleiders oproepen om daders niet langer ongestraft te laten en verwacht wordt dat vooral Jolie, die eerder al achter de schermen lobbyde in de politieke wereld, met haar beroemdheid gewicht in de schaal zal leggen.

Want terwijl criticasters haar afdoen als de zoveelste Hollywoodfilmster die haar naam wil koppelen aan de goede zaak, weet Jolie maar al te goed hoe haar status te gebruiken in de strijd tegen onrecht in de wereld. "Angelina Jolie kan als toegewijde VN-gezant een straf parcours voorleggen. Ze weet waarover ze praat en weet hoe écht actie te ondernemen. Ze straalt geloofwaardigheid en faam uit", zegt Anita Tiessen, adjunct-directeur van Unicef UK.

Ook Hague bracht aan het begin van de top hulde aan Jolie. "Zij betekent een wereld van verschil voor de campagne", zei hij. "We hebben grote, machtige wereldleiders nodig. Met diplomatieke netwerken en een groot ontwikkelingsbudget om deze problematiek te tackelen. Maar de campagne heeft ook nood aan mensen naar wie ánders geluisterd wordt en die spreken uit hun eigen, persoonlijke ervaringen. Angelina brengt dat. Ze is ongelooflijk geëngageerd, heeft een rijke kennis over het thema en bedacht veel van de ideeën van deze campagne."

De actrice draaide in 2012 de film The land of Blood and Honey over de burgeroorlog in Bosnië in de jaren 90. Volgens schattingen van de VN werden toen 50.000 vrouwen verkracht. Tijdens de genocide in Rwanda in 1994 waren dat er 250.000 tot 500.000. Bijna geen enkele dader werd gepakt. Dat wil deze top veranderen.

Hij wil een internationaal protocol uittekenen voor de documentatie van en onderzoek naar seksueel geweld in conflictsituaties. Ook worden landen opgeroepen hun soldaten te trainen in het voorkomen van seksueel geweld .

Jolie riep in haar openingsspeech op om de boodschap te wereld in te sturen dat het geen schande is om een slachtoffer te zijn van seksueel geweld en dat de schaamte bij de daders ligt, die er nog al te vaak mee wegkomen. "We moeten over landsgrenzen en religies heen samenwerken om daar een einde aan te maken. Voor eens en altijd."