Direct naar artikelinhoud

Sporttribunaal: 'Kanker geen reden voor ontslag'

Een Paraguyaanse club moet een half miljoen euro betalen aan een speler. Sebastián Ariosa werd met ontslag bedreigd, terwijl hij chemotherapie onderging. Volgens sporttribunaal TAS heeft Olimpia 'angst en onzekerheid' gezaaid.

Nadat bij Sebastián Ariosa in mei 2013 kanker werd vast-gesteld, liet recordkampioen Olimpia hem terugkeren naar zijn geboorteland Uruguay om behandelingen te ondergaan. Hoewel ze overeenkwamen dat de club hem zou doorbetalen, schortte de club in december het contract tijdelijk op.

Ariosa, die volgens Olimpia niet aan zijn verplichtingen kon voldoen als speler, onderging op dat moment chemotherapie. Een paar dagen later droeg de club hem op te verschijnen bij een trainingskamp. Daarop stapte de verdediger, die zijn contract had willen laten ontbinden, naar de FIFA. Op die manier probeerde hij onder meer de achterstallige maandsalarissen te achterhalen.

De internationale spelersvakbond FIFPro noemt het vonnis van het sporttribunaal TAS een belangrijke juridische overwinning. "Dit versterkt het gegeven dat een profvoetballer een werknemer is die aanspraak kan maken op alle rechten", zei Alexandra Gomez van FIFPro.

Het feit dat Olimpia verplicht wordt een morele schadevergoeding van 54.000 euro te betalen, is volgens FIFPro bijzonder. Gomez: "Als een club een contract sluit met een speler moet ze hem ook helpen bij in- grijpende gebeurtenissen door salaris en verzekering te bieden."

Ariosa kan ook nog eens 92.000 euro aan salaris tegemoetzien, net als de restwaarde van zijn contract en een dertiende maand.