Direct naar artikelinhoud

Wit-Rusland is weer welkom 'bij de EU'

Nog niet zo lang geleden werd de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko 'de laatste dictator van Europa' genoemd. Nu zijn de Wit-Russen plots van harte welkom op de top van Europese leiders in de Letse hoofdstad Riga.

De komst van Loekasjenko zou heel opmerkelijk zijn, vooral omdat het gaat om een top over het Oostelijk Partnerschap-programma van de EU. Dat is erop gericht de buurlanden van Rusland met zachte hand tot democratische en economische hervormingen te dwingen. Van Wit-Rusland is geen sprake: Loekasjenko regeert al twintig jaar met ijzeren hand.

Maar sinds de annexatie van de Krim en de oorlog in Oekraïne zijn de prioriteiten van de EU anders. "Democratie, openheid en het aanpakken van corruptie waren steeds de sleutelwoorden, maar tijdens de top in Riga zal het vooral om veiligheid draaien", zegt Viljar Veebel van het Estse Nationale Defensie College.

Zeker is dat de Europese landen de banden met Wit-Rusland wat willen aanhalen, nu Loekasjenko afstand heeft genomen van de Russische avonturen op de Krim en in het oosten van Oekraïne. Vooral zijn rol als bemiddelaar tussen Oekraïne en Rusland heeft de Europese kijk op de president veranderd: het indammen van Poetins Rusland is nu topprioriteit.

Eenvoudig zal dat niet zijn, want binnen de EU bestaan heel grote meningsverschillen over de dreiging die Poetin inhoudt.