Direct naar artikelinhoud

Delhaize voert beveiliging op na zuuraanval

Delhaize neemt extra veiligheidsmaatregelen in al zijn winkels nadat een man gisteren zuur gooide in het gezicht van een 52-jarige poetsvrouw in een Antwerpse vestiging. De man had in december dreigmails gestuurd waarin hij dreigde met zuuraanvallen op klanten.

"Kunt u zich de sociale en financiële kosten inbeelden als vijf mensen zwavelzuur in hun gezicht gegooid krijgen? U weet wat u moet doen om dit te vermijden." De man die gisteren de aanslag op de poetsvrouw in Antwerpen opeiste, stuurde op 8 december een Engelstalige dreigmail naar supermarkt Delhaize en persagentschap Belga. Tien dagen later volgde een nieuwe, verwarrende e-mail van hetzelfde adres. Daarin is sprake van "drie nieuwe targets in Charleroi, een vrouw en twee kinderen" en vraagt de briefschrijver "de kaarten naar premium te upgraden". Het is niet duidelijk waar hij precies op doelde. Wel is duidelijk dat hij geld wil van Delhaize.

Gisterochtend voerde hij zijn dreigement uit, toen een poetsvrouw rond 7u30 bij de winkel in de Museumstraat op het Antwerpse Zuid aankwam. Daar kreeg ze door een onbekende man een bijtend product in het gezicht geworpen. "De vrouw liep brandwonden in het aangezicht op en vermoedelijk zijn ook haar longen geraakt", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert in Het Laatste Nieuws. "De vrouw is in levensgevaar overgebracht naar het ziekenhuis."

Link

De federale politie heeft ondertussen beelden van de vermoedelijke dader verspreid. Hij is te zien op bewakingsbeelden van een bankkantoor in Linkebeek bij Brussel in de nacht van 22 op 23 december, dus niet op de plaats en dag van de aanslag. De politie is al langer op zoek naar de afperser. Het gaat om een man tussen de 40 en de 50 jaar oud. Hij werd al op verschillende plaatsen gesignaleerd, onder meer in Binche, La Louvière, Seneffe, Manage, Waterloo, Brussel, Ukkel en Ruisbroek.

Delhaize bevestigt dat het al in december de dreigbrieven ontving. Daarna werd contact opgenomen met het parket en werd er met hen samengewerkt, aldus woordvoerder Roel Dekelver. Er werd geregeld samengezeten en de veiligheid van het personeel en klanten was daarbij de prioriteit, klinkt het. Persagentschap Belga speelde de e-mails die het kreeg door aan de federale gerechtelijke politie. Die vroeg om er niet over te berichten om het onderzoek niet te schaden. "Omdat de feiten van vrijdagochtend er mogelijk verband mee houden, vinden we het onze plicht om er toch over te berichten", zei Belga-hoofdredacteur Hans Vandendriessche gisteren.

Bij het Brusselse parket liep al een onderzoek naar de dreigbrieven die Delhaize had ontvangen. Als de Antwerpse feiten bij het Brusselse dossier zouden worden gevoegd, kan dat er op wijzen dat men een link vermoedt tussen de brieven en de aanval in Antwerpen. Delhaize besliste gisteren om alle winkels van extra beveiliging te voorzien. Het gaat om interne maatregelen, waarover niet gecommuniceerd wordt. Zo kunnen er ook extra beveiligingsagenten ingezet worden.

De winkel op het Antwerpse Zuid bleef gisteren de hele tijd open. Voor het lokaal van het personeel, even verderop in de straat, werd een veiligheidsagent geplaatst. Begin december was er al een incident in een vestiging van Delhaize in Deurne. Een peuter werd toen in het oog gestoken met een schroevendraaier en verkeerde een tijd in kritieke toestand. Een 52-jarige verdachte legde snel bekentenissen af. Op het moment dat de dreigbrief over Charleroi bij Belga aankwam, was die man al aangehouden.