Direct naar artikelinhoud

Nederlandse vakbond wil niet meer staken

De Nederlandse vakbond De Unie ziet geen heil meer in staken. "Het levert toch niets op", zegt voorzitter Reinier Castelein. "Bovendien levert het onevenredig veel schade op voor consumenten en werkgevers." De arbeidsmarkt is helemaal veranderd, argumenteert de voorzitter van de kleine vakbond. Daarom moeten werknemers ook op een andere manier voor hun rechten opkomen. "De tijd dat je voor 25 jaar in dienst trad bij een werkgever is voorbij. Werknemers stappen veel vaker over van een dienstverband naar zelfstandigheid en weer terug. Tegelijkertijd is het belangrijk geworden om flexibel te werken", legt Castelein uit.

Aan de onderhandelingstafel boek je geen resultaten met het mes op tafel. "Wat helpt, is een goed gesprek met de werkgevers over waar ook wij werknemers met dit land naartoe willen."

De Unie vertegenwoordigt vooral ambtenaren en hoger en leidinggevend personeel. De stakingsbereidheid is er over het algemeen minder aanwezig dan elders. De andere Nederlandse vakbonden nemen afstand van het standpunt van De Unie.