Direct naar artikelinhoud

Dr. Zhivago brengt 'Brits' drama terug op TV1

In de voorlaatste Flikken werd gisteren weer de Gentse veiligheid bewaakt. Maar volgende week valt het doek over het drukstbekeken tv-programma in Vlaanderen. Na Flikken zal er voor het eerst geen Nederlandstalige fictie meer in prime time op zondag te zien zijn. TV1 programmeert nu Brits drama op de populaire zondagavond. Een nieuwe tv-bewerking van Boris Pasternaks bestseller Dr. Zhivago is een experiment voor de 'budgettair beperkte' openbare omroep.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kristof Demasure

De Britse commerciële zender ITV pakt volgend weekend uit met de peperdure en langverwachte nieuwe versie van Dr. Zhivago. De televisiebewerking van de gelijknamige roman van Boris Pasternak zou zich moeten kunnen meten met het meesterwerk van regisseur David Lean uit 1965. Daarin werden de hoofdrollen vertolkt door Julie Christie, Omar Sharif en Alec Guinness. De film was vijf Oscars waard en kreeg nog eens vijf nominaties voor de felbegeerde filmprijs.

De bewerking van de nieuwe televisiefilm over de Russische revolutie is in handen van Andrew Davies, die eerder voor de BBC de verfilming van Jane Austens roman Pride and prejudice voor zijn rekening nam. De eerste van de drie tv-afleveringen van Dr. Zhivago gaan zondag in tv-première in Groot-Brittannië. Reeds de week nadien, op 1 september, is de serie in volle prime time op zondag in Vlaanderen te zien.

Na jarenlang Nederlandstalige fictie is Brits drama op de drukbekeken zondagavond meteen een experiment voor TV1. "Onze budgettaire beperkingen laten niet toe om nog het hele najaar en winter eigen dramaseries te brengen. Totnogtoe was Baantjer een Nederlandstalig alternatief. Met Dr. Zhivago hebben we nu een geschikte Engelstalige mogelijkheid gevonden. Goedkoper dan een eigen serie en kwalitatief minstens even interessant", duidt VRT-woordvoerster Diane Waumans.

Elke aflevering van de aangekochte serie duurt anderhalf uur, tegenover de wekelijkse 50 minuten voor series als Flikken. Mooi meegenomen voor TV1, aangezien Sportweekend momenteel bijzonder laag scoort en daardoor pas na halfelf uitgezonden zal worden.

Na drie weken Dr. Zhivago is het op TV1 weer de beurt aan fictie van eigen bodem. Vanaf 22 december start de splinternieuwe zich in Oostende afspelende detectiveserie Sedes en Belli, met Koen De Bouw. De komende zes weken worden de dramaseries nog voorafgegaan door Bart Peeters' wetenschappelijke spelprogramma Hoe? Zo!.

Dr. Zhivago, TV1 zondag 1 december