Direct naar artikelinhoud

Geen ijsberen te zien dit jaar

Bij de start van een nieuw jaar, trekken duizenden dapperen in badkostuum naar de Koningin der Badsteden. Onze fotograaf Wouter Van Vooren ging ook, om de verkleedpartijen op de nieuwjaarsduik van dichtbij te bekijken.

Als een bende uitgelaten kiekens. Zo zijn de vijfduizend landgenoten die afgelopen zaterdag in badkostuum naar Oostende trokken nog het best te omschrijven. Ongeveer evenveel mensen als er vorig jaar al deelnamen aan de traditionele nieuwjaarsduik. En opnieuw leken de meeste deelnemers het duiken zelf maar bijzaak te vinden.

Verkleedpartijen zijn haast even traditioneel als de duik zelf. In de badstad gaat het om gezien worden. 'Kijk naar mij! Ik loop in het water!' Enthousiaste zwemmers lopen eerder naar de camera's dan richting Noordzee. Pas als ze in hun nat pak staan te bibberen, ebt de gretigheid om gezien te worden weg.

Gezien worden, maar ook zien. Drommen mensen verzamelen achter de zwemkoord om zoveel mogelijk van het spektakel te aanschouwen.

Er staan ook zelden zoveel persfotografen bijeengedrumd. Vaak zijn het amateurs die je anders nooit tegenkomt. Allemaal grijpen ze hun kans om ongegeneerd meisjes in bikini's op de gevoelige plaat vast te leggen.

Van echt ijsberen was er trouwens geen sprake. Het zeewater was zo'n tien graden warm (koud?). Begin 2015 was dat nog 6,6 graden. Onze fotograaf, voor de gelegenheid met hoge laarzen aan, was er niet rouwig om. Voor de beste beelden trotseerde hij zelfs een doorweekte lange broek. En dit nieuwe jaar was dat gelukkig niet om dood te vriezen.