Direct naar artikelinhoud

Politie voert onderzoek naar fraude bij Belgische voetbalbond

De Belgische voetbalbond KBVB is het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek. Rechercheurs pluizen uit of er de voorbije jaren gesjoemeld werd met lonen en subsidies. Twee bondsleden werden al verhoord, maar voorlopig is niemand in verdenking gesteld.

Heeft de voetbalbond zich bezondigd aan fiscale fraude? Op die vraag zoekt het gerecht een antwoord. Nadat zusterkrant Het Laatste Nieuws de audit waarin financiële wantoestanden aangetoond werden publiek maakte, richtte de politie haar vizier op de Houba de Strooperlaan. Er volgde een huiszoeking en onlangs schakelden de rechercheurs nog een versnelling hoger.

Twee hooggeplaatste bondsleden kregen bezoek en moesten zich verantwoorden voor bepaalde verdachte beslissingen. In de wandelgangen wordt bevestigd dat het om financieel directeur Tom Borgions en licentiemanager Nils Van Brantegem gaat. Die laatste is niet toevallig de persoon die eind 2014 de audit uitvoerde waarop het parket zich baseerde om over te gaan tot een onderzoek.

"Het klopt dat er verhoren hebben plaatsgevonden en dat er een onderzoek loopt", reageert de bond. "Wij verlenen onze volle medewerking." Zowel Borgions als Van Brantegem werden in het huidige onderzoek voorlopig niet verhoord als verdachten maar als getuigen.

Meer dan waarschijnlijk volgen er de komende weken nog ondervragingen en zal ook bondsvoorzitter François De Keersmaecker zich moeten verantwoorden. Het is onder zijn bewind en dat van ex-CEO Steven Martens dat er fiscale constructies werden opgezet waarvan het gerecht vermoedt dat ze illegaal zijn. Uit de audit bleek dat verscheidene leden van de technische staf van de Rode Duivels en bondsmedewerkers dubbel vergoed werden: een keer via een normaal bediendecontract en een keer via facturen afkomstig van hun vennootschap. Op die manier zou de bond belastingen ontdoken hebben.

"Juridisch is daar niks mis mee, het is een fiscale optimalisatie", zwoer voorzitter De Keersmaecker in mei nog. De rechercheurs gaan nu na of dat klopt. Dat in bepaalde gevallen ook gewerkt werd met buitenlandse vennootschappen is nog dubieuzer. "Aan die praktijk hebben we meteen een einde gemaakt", verklaarde De Keersmaecker eerder al, "omdat het ethisch niet correct was." Vraag is of het ook juridisch correct was.

Het gerecht wil achterhalen wie verantwoordelijk is voor de fiscale constructies bij de bond. Er wordt ook gespeurd naar het correcte gebruik van subsidies. Zo bracht de audit aan het licht dat de subsidies die de KBVB ontving voor de promotie van Euro 2020 slechts deels bij de correcte vzw terechtkwamen. Een ander deel werd op de rekening van de bond zelf gestort, waardoor het minder duidelijk wordt waarvoor dat belastinggeld is gebruikt. Bij de KBVB maakt men zich sterk dat de politie niets illegaals zal aantreffen. "We staan recht in onze schoenen." In het belang van de zaak kon het Brussels parket niet reageren.