Direct naar artikelinhoud

Turteltaks kost kmo's €1.300 per jaar

De elektriciteitsfactuur van kmo's stijgt in een jaar met 1.900 euro, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks. Dat blijkt uit een studie van energieregulator VREG. 'Verwerpelijk', reageert ondernemersorganisatie Unizo.

Vanaf 1 maart betaalt een Vlaams gezin 100 euro extra per jaar door de Turteltaks. Dat is een Vlaamse heffing op elektriciteit, vernoemd naar energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld), die de historische schuldenberg van de groenestroomcertificaten moet wegwerken. De heffing veroorzaakte heel wat commotie omdat ze vooral kleine verbruikers, en dus gewone gezinnen en alleenstaanden, treft. Maar blijkbaar worden ook kleine ondernemingen zwaar getroffen.

Uit een berekening van de Vlaamse energieregulator VREG blijkt dat een gemiddelde kmo haar factuur ziet toenemen met 1.900 euro per jaar, waarvan 1.300 euro door de Turteltaks.

Tussen januari 2015 en maart 2016 stijgt de elektriciteitsfactuur van kmo's drie keer. De eerste keer gebeurde dat in september 2015, met de doorrekening van de vennootschapsbelasting en een stijging van de elektriciteitsprijs. De tweede keer was in januari 2016, door de verhoging van de distributienettarieven en een lichte stijging van de federale bijdrage.

Streep door de rekening

Maar de grootste klap moet nog komen. Op 1 maart gaat de zogenaamde 'heffing voor de financiering van het energiefonds' immers omhoog, beter bekend als de Turteltaks. "De bijdrage van een kmo wordt verhoogd van 3 euro per jaar naar 1.300 euro per jaar", schrijft de VREG. Hoe groter het verbruik, hoe groter de stijging.

"De Turteltaks is verwerpelijk", vindt Unizo-woordvoerder Sanderijn Vanleenhove. "Door de heffing moeten kmo's binnenkort meer betalen dan multinationals. Dat kan niet de bedoeling zijn. Zeker niet als je weet dat ze zorgen voor 70 procent van de tewerkstelling in Vlaanderen. Dit is alweer een dikke streep door hun budgettaire rekening."

Ook oppositiepartij Groen reageert kritisch. "Dit is schandalig. Eerst treft men de gezinnen en nu worden kleine ondernemers keihard geraakt. Een liberale minister laat ondernemers in de steek", zegt voorzitter Meyrem Almaci. Zij wil dat de Vlaamse regering de Turteltaks terug naar af stuurt. Op haar nieuwjaarsreceptie profileerde Groen zich als dé kmo-partij van Vlaanderen.

Proces

Daarom lanceert Groen een alternatief. "Deze regering bevoordeelt grote, energie-intensieve bedrijven en multinationals, wij niet. In ons voorstel worden kleine ondernemingen gespaard. Hun energiefactuur zal nog wel stijgen, dat is onvermijdelijk, maar wel veel minder", stelt Almaci.

Turtelboom benadrukt dat de Vlaamse regering haar verantwoordelijkheid neemt. "Het falende gratisbeleid en de oversubsidiëring moeten worden gestopt. De regering had de plicht om een schuld van 9,2 miljard euro, veroorzaakt door oversubsidiëring, weg te werken. Dat doen we door de lasten evenredig te verdelen. Als iedereen een inspanning doet, dan lossen we dit op."

PVDA-voorzitter Peter Mertens noemt de Turteltaks 'onwettig' en plant een proces.

► 8-9