Direct naar artikelinhoud

De Wever duwt CD&V tot de grens

Nog meer besparen en dat bovendien enkel in de sociale zekerheid. De goede voornemens die N-VA-voorzitter Bart De Wever de wereld instuurde, brengen coalitiepartner CD&V in een lastig parket.

Drie keer maakte Bart De Wever dit weekend zijn wensen over. Eerst in een interview met de krant De Tijd, daarna op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij en op zondag nog eens tijdens een geanimeerd debat met sp.a-voorzitter John Crombez in De zevende dag.

Telkens was de boodschap dezelfde: er moet ook in dit nieuwe jaar bespaard worden. En omdat de mogelijkheden wat dat betreft stilaan uitgeput raken, neemt De Wever de sociale zekerheid in het vizier. Zo ziet de N-VA-voorzitter besparingsmogelijkheden in het uitbetalen van werkloosheidsvergoedingen en het beheer van de ziekteverzekering.

De Wevers perfect getimede mediaoffensief brengt vooral CD&V in de problemen. "Door besparingen in de sociale zekerheid te opperen, zet De Wever CD&V gevangen", zegt politicoloog Carl Devos. "Ofwel gaat CD&V hier niet tegenin en volgt het verwijt dat ze N-VA achterna loopt. Ofwel gaat de partij er wel tegenin, en neemt ze de verdediging van de vakbonden op zich, maar dan wordt ze in de linkse hoek geduwd. Dat komt ook N-VA goed uit, want zo is die partij in het centrum verlost van CD&V en moet ze enkel nog met Open Vld rekening houden."

Kiezen tussen de pest en cholera dus. En voorzitter Wouter Beke is niet van plan om dat nu al te doen. Hij bevestigt noch ontkent dat er een extra besparingsronde zit aan te komen. "Ik wil daar niet op vooruitlopen. Eerst volgen budgetcontroles, daarna zal de regering beslissen hoe ze mogelijke problemen op wil lossen."

Al maakt Beke nu al duidelijk dat besparingen in de sociale zekerheid wat hem betreft not done zijn. "Waar wil De Wever besparen?", vraagt Beke zich af. "We hebben al heel wat hervormd. In de pensioenen, de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt zijn de hervormingen al volop bezig."

De plannen van De Wever om vakbonden en mutualiteiten niet langer de werkloosheids- en ziekte-uitkeringen te laten uitbetalen, hebben volgens Beke alles met ideologie en niets met besparingen te maken. "De sociale organisaties doen dat goedkoper en efficiënter dan de overheid", zegt hij. Wat de vrees doet ontstaan dat De Wever en zijn partij niet zozeer in de structuren maar wel in de uitkeringen zelf willen snijden.

En dan moet CD&V, als meest linkse regeringspartij wel reageren, of niet? "Wij voelen ons niet geviseerd", weerlegt Beke. "Ik denk dat De Wever vooral de gepensioneerden, de zieken of de mensen die zonder werk zijn gevallen viseert."

Liberalen voorzichtig

Ook bij de andere, lees: liberale, regeringspartijen vallen de nieuwjaarswensen van De Wever koud op het dak. MR-voorzitter Oliver Chastel herinnert er fijntjes aan dat budgettaire beslissingen binnen de regering genomen worden. "Ik stel tot mijn verbazing vast dat sommigen het over extra besparingen hebben. Maar of die er wel of niet komen, wordt bij mijn weten nog altijd rond de regeringstafel beslist, met alle partijen uit die regering."

Open Vld houdt de boot voorlopig liever af, kwestie van niet meteen op zere tenen te gaan staan. "Of en waar er bespaard zal worden, zullen we in maart, bij de begrotingsbesprekingen wel zien", zegt vicepremier Alexander De Croo.

Hoe dan ook is het nieuwe jaar begonnen zoals het oude geëindigd is: met gekibbel tussen de regeringspartijen.

► 8-9, 32