Direct naar artikelinhoud

Bende gaat in de aanval tegen politiediensten van Charleroi

Anonieme personen hebben ermee gedreigd een raketaanval uit te voeren op het gebouw van de federale politie in Charleroi. De dreiging wordt zeer ernstig genomen. De politie van Charleroi was de voorbije weken al verscheidene keren het doelwit van aanslagen.

Charleroi

Eigen berichtgeving

Sue Somers

Zowel de lokale als de federale politie bevestigen dat ze speciale maatregelen hebben getroffen om hun gebouwen te beschermen. Ook de agenten zijn extra waakzaam. Het is voorlopig nog onduidelijk wie er precies mee dreigt een raketaanslag uit te voeren. Het parket van Charleroi heeft een gerechtelijk onderzoek ingesteld en weigert voorlopig commentaar te geven. Ook de politiediensten zwijgen in alle talen.

Op 15 oktober werd de politie voor het eerst onomwonden geviseerd. Toen brandde in het holst van de nacht de garage van het politiecommissariaat in Farciennes uit, even buiten Charleroi. "We hadden daar vijf auto's staan", zegt commissaris Eric Paulus. "Slechts één daarvan is overgebleven. Die waarmee we die nacht op patrouille waren." Later zou blijken dat de brand aangestoken werd. Er waren drie brandhaarden en uit enkele auto's hadden de daders kogelvrije vesten gestolen.

Twee weken later werd een agent van de federale politie neergestoken in de kazerne van Charleroi. De man kreeg een mes in zijn rug geplant dat zijn longen bijna doorboorde. Hij overleefde de aanval. Zijn collega's zijn nu extra op hun hoede. "Angst is niet de juiste omschrijving voor wat onze agenten nu voelen", zegt woordvoerster Alice Cronenberghs van de federale politie in Charleroi. "Waakzaam is een beter woord. Angst zou onze agenten alleen maar verhinderen hun job goed uit te voeren. Ze weten dat er risico's aan hun beroep verbonden zijn."

Begin november wordt opnieuw brand gesticht, deze keer in de gemeenteloods van Aiseau-Presles, waar ook voertuigen van de politie staan geparkeerd. Vier politiewagens gaan in de vlammen op. Ook de politie van Aiseau-Presles moet het tegenwoordig met slechts één dienstvoertuig doen. "Het is duidelijk dat een goed georganiseerde bende ons het werken onmogelijk wil maken", zegt commissaris Paulus van de politie in Farciennes, die er niet aan twijfelt dat de anonieme personen die ermee gedreigd hebben een raket te laten inslaan op het gebouw van de federale politie in Charleroi dezelfde personen zijn als die die de branden hebben aangestoken.

Politie neemt dreiging met raketaanval op commissariaat ernstig