Direct naar artikelinhoud

Brieven van Louis Paul Boon op het net

Alle brieven van en naar Louis Paul Boon verenigen. Dat is een van de grote ambities van het Antwerpse Booncentrum, dat op het internet en later ook in boekvorm een zo volledig mogelijke "intellectuele biografie in briefvorm" wil samenstellen. Een eerste hoofdstuk, de correspondentie tussen Boon en de Vlaamse dichter Gaston Burssens, staat sinds gisteren op het net (www.booncentrum.be). Later volgen nog de briefwisselingen met, onder veel anderen, Willem Elsschot, Angèle Manteau, Richard Minne en Gerard Walschap.

Volgens het Booncentrum zijn op dit ogenblik al "honderden" brieven verzameld. De correspondentie is volgens dezelfde bron buitengewoon divers van inhoud, lengte en toon. Soms werden ze geschreven om bondgenootschappen met schrijvers en critici te smeden, soms om met hen te duelleren, soms om iets persoonlijks van zich af te schrijven. De brieven leren dus niet alleen iets over de schrijver Boon, ze bieden ook een kijk op "de verliefde of geile mens Boon, de vriend en de vijand, de communist en de asociale 'viezentist', de kleinburger en de revolutionair, de verzoeningsgezinde Boon en de ruziemaker, de liefhebbende broer en echtgenoot, maar ook de van argwaan, gevoelens van minderwaardigheid en afgunst vervulde narcist, de heldhaftige en de angstige mens, de brutale Boon en de onzekere."

Een papieren uitgave van Boons correspondentie en tegencorrespondentie moet in mei 2005 verschijnen bij de uitgeverij Meulenhoff/Manteau. (JdP)

Het Booncentrum verzoekt iedereen die brieven of relevante documenten over het onderwerp bezit om contact op te nemen met Brit Kennis: 03/820.27.81 of bkennis@uia.ua.ac.be